Vállalatfejlesztés CHEQ megoldásokkal

A vállalatfejlesztés mindig is egy rendkívül izgalmas területe volt az üzleti világnak, amelyre az egyre gyorsabban változó modern világban még több figyelmet kell fordítani. Az Ipar 4.0 és az AI fejlődésével, a digitalizáció általános elterjedésével, a vállalatok nem tehetik meg, hogy hosszasan elemezzék a piacot. Ugyanis minél később indulnak el a vállalatfejlesztés és modernizálás útján, annál nagyobb versenyhátrányba kerülnek. Az üzleti környezet folyamatosan változik, nem vár arra, hogy minden cég felzárkózzon. Ráadásul az ügyfelek igényei is változnak, amelyeket csak akkor lehet kielégíteni, ha a vállalat is folyamatosan fejlődik, optimalizálja a folyamatait, fejleszti a munkavállalóit, és kihasználja az új technológiákban rejlő előnyöket.

A vállalatfejlesztés mindenki feladata

Nagyobb vállalatoknál nem ritka, hogy külön részleg foglalkozik a vállalatfejlesztéssel. Ennek vannak előnyei (pl.: egyértelműen van projektgazda, aki a megvalósításért felel), de a hátrányairól sem szabad megfeledkezni. Abban az esetben, ha van egy dedikált csapat, aki a vállalatfejlesztés feladatára összpontosít, mindenki tőlük várja a megoldást. Ez olyan, mint amikor mindenki egy-egy kijelölt személytől várja az innovációt. Azonban ahogy az innováció is származhat bárkitől, úgy a vállalatfejlesztés sem egyetlen részleg felelőssége. Már csak azért sem, mert – főleg nagyvállalatok esetében – ezek a személyek nincsenek tisztában a vállalat mindennapos kihívásaival. Fehérgallérosként lehet, hogy nem is tudnak arról, hogy a fizikai munkavállalókat kihívás időben értesíteni a vállalati változásokról, legyen szó akár egy új vásárlói hűségprogram bevezetéséről, egy új menü népszerűsítéséről, vagy a műszakváltozásról. Ezt csak az érintettek tudják, ezért az ő felelősségük is a vállalatfejlesztés.

A vállalatfejlesztés lépései

Az alábbiakban röviden bemutatom, hogy milyen lépései vannak egy vállalatfejlesztésnek, és mire kell odafigyelned, amikor javaslatot teszel a vállalatfejlesztés kijelölt vezetőjének, vagy a menedzsmentnek. Ezeket a lépéseket és szempontokat mindenképpen érdemes követni, ez ugyanis növeli annak az esélyét, hogy támogatni fogják a kérelmedet.

1. Stratégia és célok

1.1. Stratégia és célok ismerete

Mielőtt bármit is javasolnál a szervezet vagy a munkafolyamatok fejlesztése érdekében, fontos, hogy átgondold melyek is a vállalat céljai, és milyen stratégia szerint kívánja azt a vállalat realizálni.

Ez óriási kihívást jelenthet a számodra. Különösen, ha a vállalat belső kommunikációja hagy maga után némi kívánnivalót. Például nem kommunikálja a célokat, vagy a munkakörödből kifolyólag sosem/ritkán értesülsz ezekről. Ebben az esetben az első vállalatfejlesztésre irányuló javaslatod lehet például az is, hogy a cég vezessen be egy mindenki számára, munkakörtől elérhető és könnyen használható belső kommunikációs eszközt, mint amilyen a CHEQ is, hogy mindenki tisztában legyen a vállalati stratégiával és célokkal, hogy annak megfelelően tudjon hozzájárulni az eredmény eléréséhez.

1.2. A vállalat víziójával és a piaci környezettel összehangolt SMART célok meghatározása

Miután tisztában vagy azzal, hogy mi a vállalat stratégiája, azt is figyelembe kell venned, hogy milyen kihívásoknak kell megfelelni a piacon. Milyen új iparági trendek jelentek meg, hogyan változtak az ügyfél-, vagy éppenséggel a munkavállalói igények. – A munkavállalókról gyakran megfeledkeznek vállalatfejlesztéskor, pedig nem lenne szabad. Kiváltképp most, amikor a Z generáció és az X, de még a fiatalabb Boomer generáció is együtt dolgozik, és mindenkinek mások a készségei, valamint igényei.

Ezt követően ún. SMART/SMARTER célokat kell meghatároznod.

Az egész elmélet Peter Drucker 1954-es könyvéből ered, melynek címe: The Practice of Management. A SMART célok kifejezés 5 angol szó betűrövidítése. Ez segít a sikeres célkitűzések megvalósításában.

  • S – Specific = Specifikus – pl.: elérni a fizikai munkavállalókat akkor is, ha földrajzilag szétszórva dolgoznak és nem rendelkeznek céges e-mail címmel
  • M – Measurable = Mérhető – pl.: milyen arányban érem a fizikai munkavállalókat
  • A – Achievable = Elérhető – pl.: a munkavállalók 15%-a helyett azok 80%-át érem el, immár a fizikai munkavállalókat is bevonva a kommunikációba
  • R – Relevant = Releváns – pl.: X%-kal javítja az ügyfélélményt és elégedettséget (Van olyan ügyfelünk például, aki a CHEQ felületén keresztül oktatja a munkavállalóit, akik az ország különböző üzleteiben foglalkoznak ügyfelekkel. Itt elengedhetetlen, hogy a munkavállaló mindig pontos és naprakész információval rendelkezzen. Ez hozzájárul az ügyfél-elégedettség és így hosszútávon akár a kosárérték növeléséhez is.)
  • T – Time-bound = Időhöz kötött – pl.: 3 hónap alatt érem el a célt

Az évek során ezt a szakememberk további két tényezővel bővítették:

  • E – Evaluated = Számokban kiértékelt – pl.: a 3 hónap elteltével valójában a munkavállalók hány %-át értem el
  • R – Reviewed = Áttekintett, felülvizsgált – pl.: mit kellene másképp tennem, hogy a még el nem ért munkavállalókat is elérjem
SMART célok kitűzése a vállalatfejlesztés érdekében

2. Vezetés és vezetőfejlesztés

Annak érdekében, hogy sikeres legyen a vállalatfejlesztés, elengedhetetlen, hogy a vezetőség 100%-ig a változás mögé álljon. Ha a fejlesztés középpontjában egy új digitális eszköz áll, akkor a vezetőségnek azt meg kell tanulni használni. Csak így tud példaként elöl járni a munkavállalókkal szemben, vagy szükség esetén segíteni nekik az alkalmazásban, és a munkavállalók is csak abban az esetben lesznek hajlandóak átállni a változásra. Például, ha a vállalat CEO-ja a továbbiakban csak digitálisan szeretne aláírni tömeges dokumentumokat (erre a CHEQ felületén már van lehetőség), mint például szerződésmódosítások, jóváhagyások stb., akkor mindenki ehhez igazodik majd. Vagy, ha a HR/bérszámfejtő a továbbiakban nem fogadja el a papíralapú jelenléti ívet, csak digitálisan tart rá igényt, akkor mindenki átáll erre a megoldásra.

A gond akkor van, amikor a vezetőség nem támogatja 100%-ban a változást, és hosszú ideig futnak párhuzamosan a különböző megoldások. Ezt mindenképpen el kell kerülni.

3. Vállalati kommunikáció és kultúra

A hatékony belső kommunikáció és egy egészséges, befogadó kultúra nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy bármely vállalkozás sikeresen fejlődjék. A munkavállalókat, természetesen mindenkit, beleértve a fizikai munkavállalókat is, érdemes bevonni a vállalatfejlesztésbe legalább a folyamatos kommunikáció szintjéig. Ha ugyanis folyamatosan tájékoztatva vannak a vállalatfejlesztés haladását illetően, az elérendő mérföldkövekről és a soron következő változásokról, esetleg még a véleményüket is kikéred, akkor sokkal szívesebben tesznek eleget a változtatásnak.

Ráadásul egy olyan vállalati kultúrában, ahol transzparencia uralkodik, és számít a munkavállalók véleménye, a dolgozók nagyobb hajlandóságot mutatnak az iránt, hogy segítsék a vállalatot annak céljainak elérésében.

4. Képzés és fejlesztés

Minden vállalat legértékesebb tőkéje a munkavállalók közössége. Éppen ezért annak érdekében, hogy a vállalat versenyképes maradhasson, figyelmet kell fordítson a munkaerő fejlesztésére. Ez a vállalatfejlesztés egy igen kulcsfontosságú része.


Itt nem kell rögtön külső tréningekre gondolni, főleg nem abban az esetben, ha a fizikai munkavállalók képzéséről van szó. Ezt házon belül is biztosítani lehet, például egy mindenki által hozzáférhető tudástár létrehozásával. CHEQ-en keresztül ez például úgy néz ki, hogy a vállalat minden hasznos információt feltölt a felületre, amit aztán minden munkavállaló (a fizikaiak is) könnyen elérnek. De emellett többféle mikro-oktatás kezelésére is kiválóan alkalmazható a felület, így biztosítva azt, hogy a munkavállalók magas szinten tudják ellátni a feladataikat.

A vállalatfejlesztés részét kell képezze a munkavállalók képzése

5. Teljesítményértékelés és visszajelzés

A munkavállaló és a vállalatfejlesztés szempontjából is elengedhetetlen a visszajelzés adása és az értékelés. Előbbi esetében is kiváló megoldás lehet a CHEQ használata. A felület ugyanis nemcsak azt teszi lehetővé, hogy oktatóanyagokat ossz meg a munkavállalókkal, de az ismeretek tesztelésére is alkalmas. Teszteket lehet itt kivitelezni, amelyek kitöltését követően a munkavállaló azonnali visszajelzést kap. Pillanatok alatt megtudja, hogy ismeretei elégségesek-e és sikeresen vette a tesztet, vagy további tanulásra van szüksége. Az eszköz másik oldalán ülve pedig szintén perceken belül képet kaphatsz arról, hogy a munkavállalók hány százaléka nem éri el a minimális elvárt szintet, illetve hogy kiket milyen területen szükséges továbbképezni.

Mikor ér véget a vállalatfejlesztés?

Ha azt hiszed, hogy a vállalatfejlesztés valaha is véget ér, akkor ki kell, hogy ábrándítsalak. – Ennek sosem lesz vége, hacsak nem szeretnéd megszüntetni a vállalkozást. – A vállalatfejlesztés folyamatos, és mindig a környezeti kihívásokhoz igazodik szem előtt tartva a vállalat céljait és küldetését. A sikerhez pedig minden munkavállalóra szükség van. Éppen ezért, ha még nem sikerült minden munkavállalóval kiépíteni egy hatékony kommunikációt, amin keresztül akár ők is megoszthatják javaslataikat, például egy digitális ötletládán keresztül, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot és tudj meg többet arról, hogyan támogatja a CHEQ a vállalatfejlesztést a munkavállalók digitális összehangolásával a termelékenység növelése érdekében.