10 féleképpen támogatja a CHEQ a mikrooktatást

Korábbi cikkünkben már olvashattál a munkavállalók képzésének fontosságáról. Most azt szeretném bemutatni neked, hogyan támogatja a CHEQ a mikrooktatást. Emellett néhány hasznos tippet is megosztok veled, hogy könnyebben elindulj a munkavállalóid digitális képzésének útján.

A mikrooktatás formái CHEQ-en belül

I. Szöveges

Az oktatás klasszikus formája, amikor szövegesen próbáljuk meg átadni az információt a munkavállalók számára. Ez többféleképpen is történhet CHEQ-en belül.

1. Amikor rövid szöveges üzenetben jelenik meg az információ

Ebben az esetben egy rövid szöveges üzenetet mutat a chatbot a képzést végző munkavállaló számára. Érdemes ilyenkor a lényegre szorítkozni, hogy 1-2 percen belül feldolgozható legyen a tartalom. Ezekből a tartalmakból egy információ láncot lehet felépíteni. Azaz egy rövid oktatói üzenetet azonnal követhet egy kérdés-teszt, majd egy újabb rövid üzenet az oktatói anyag témakörében, és így tovább egészen addig, amíg teljesen fel nem dolgozta a témát a munkavállaló.

Mikorooktatás CHEQ

2. Amikor csatolt szöveges dokumentumban adod át a tudásanyagot

Ilyenkor a tudásanyagot tulajdonképpen egy PDF dokumentumban osztod meg. A képzési anyag kiválasztását követően a chatbot egy gombnyomással nyitja meg a PDF-et CHEQ-en belül.

A mikrooktatás ezen formáját akkor érdemes alkalmazni, ha egy komplexebb és hosszabb témát szeretnénk részletesen bemutatni a munkavállalók számára. Az ilyen oktatóanyagok feldolgozásához többnyire nyugalomra és időre van szükség. Érdemes nagyobb betűméretet alkalmazni és mindenképpen álló PDF dokumentumot készíteni. Hiszen az anyagot telefonon fogja a munkavállaló elolvasni, ezért rendkívül fontos, hogy minden könnyen olvasható legyen. Még így is előfordulhat, hogy a munkavállalónak többször is meg kell nyitni a dokumentumot ahhoz, hogy teljes egészében feldolgozhassa annak tartalmát. Azonban ebben az esetben is érdemes teszt, kvíz formájában felmérni, hogy a munkavállalók hány százaléka és milyen eredménnyel sajátította el a PDF dokumentumban megosztott tudást.

II. Képi

Ugyan a szövegesen megosztott oktatóanyagot is kísérhetik képek, ám ezeknek többnyire csak figyelemfelkeltő szerepük van. Azonban vannak olyan kép formátumú üzenetek, amelyek önmagukban is teljes értékű mikrooktató anyagnak minősülnek.

1. Kép kiemelt információval

Ebben az esetben egy fotó, grafika kerül kiküldésre, amin megjelenik egy fontos üzenet. Pl: Tűz és füst esetén takard el az arcodat és a legközelebbi lépcsőn hagyd el az épületet.

Tűz és munkavédelmi oktatás CHEQ-el

2. Infografika

A Wikipédia szerint “az infografika alkalmazott grafikai terület, a rajz, fénykép és a szöveg együttes alkalmazása, mindezen területek formanyelvének felhasználásával létrejött illusztráció. Több mint egy fénykép, összetettebb, mint egy rajz és sokkal informatívabb, mint az önmagában álló írott szöveg. Célja minden esetben az információközlés. A jó infografika figyelemfelkeltő, informatív, közérthető.”

Az infografikán keresztüli munkavállalói képzés tökéletes választás lehet akkor, amikor unalmas, száraz információt szeretnénk átadni közérthető és érdekfeszítő vagy szórakoztató módon, mint például azt, hogy melyek a jó minőségű betonkeverés lépései.

Az infografikát jpg.-ben, de akár pdf formátumban is megoszthatjuk CHEQ-en belül.
Érdemes színes illusztrációk formájában megosztani képzési anyagokat a munkavállalókkal, ugyanis kutatások szerint az agy 60,000X gyorsabban dolgozza fel a vizuálisan megjelenített ismereteket, mint a szöveget.

III. Videó

Egy 2021-es riport szerint az internethasználók 92%-a tekint meg videót. Ezen belül is a legnépszerűbbek az alábbi kategóriákból kerülnek ki:

  • videoklipek
  • komédia
  • vírusvideók
  • tutorialok és hogyan csináld videók

Emellett az is kiderült kutatásokból, hogy az átlagos videómegtekintés világszinten napi 84 perc. A Milleniumi vagy Y generáció tagjainak 14,9%-a pedig hetente akár 10-20 órát is eltölt online videó nézéssel. Ráadásul a felhasználók 90%-a tekint meg videót mobil készülékén. Mindez azt mutatja, hogy valóban érdemes mikrooktatás céljából videó tartalmak készítésében gondolkodni. Hiszen valószínűleg a munkahelyi tudásanyagot is szívesebben fogyasztják a munkavállalók videó formájában.

Ilyen videókat készíthetsz mikrooktatás szempontjából

1. Szoftver tutorialok

Az ilyen oktatóvideók hasznosak tudnak lenni akkor, amikor új belépő érkezik a céghez, és meg kell ismertetni vele a vállalatnál, valamint a munkakörében használt szoftverek használatát. Az ilyen videókat többnyire képernyőfelvétellel készítik, így nem igényel különösebb videókészítési ismeretet. Előállítási költsége alacsony és gyorsan elkészíthető.

2. Oktatói videó

Ezek olyan videók, amelyeket egy élő oktatás során vesznek fel az előadóval annak érdekében, hogy később is visszanézhessék a tréninget. Könnyű megoldani az e fajta videók készítését is, hiszen csak egy kamerára és mikrofonra/hangerősítésre van szükség.

Az ilyen oktató anyagokat élő tréningek, workshopok és egyéb belső oktatások során érdemes felvenni videóra. Így azt az ismeretek felfrissítése, valamint a tudás elmélyítése érdekében bármikor újra megtekinthetik a régi és az új munkavállalók egyaránt.

Oktató videó megosztás CHEQ segítségével

3. Bemutató avagy hogyan működik, hogyan használd videók

Az üzemekben, gyárakban, terepen dolgozó kollégák számára érdemes ilyen videókat készíteni, amiből megtanulják helyesen és biztonságosan használni a gépeket, illetve a műszereket. Ezekből a videókból elsajátíthatják a vállalati eszközök megfelelő használatát, megtanulhatják hogyan kell előállítani a termékeket vagy megszerelni azt, ami elromlott.

Az ilyen jellegű videók elkészítése is roppant egyszerű. Itt is csupán egy kamerára/okostelefonra van szükség ahhoz, hogy felvegyük videóra az oktatandót.

4. Prezentációs videó

Ebben az esetben tulajdonképpen egy prezentációt (ppt-t) alakítunk át videóvá. Minthogy feltételezzük, hogy a prezentáció már a rendelkezésünkre áll, így ezt az oktatóvideót is percek alatt el tudjuk készíteni. Útmutatók, lépésről lépésre tutorialok is jól tudnak működni prezentációs videó formájában is.

5. Whiteboard videók

Amikor egy fehér táblára felírjuk/felrajzoljuk az oktatóanyagot és közben magyarázó avagy kísérő szöveg hangzik el. Az ilyen jellegű videók előállítása is egyszerű, ám ugyanakkor rendkívül hatékony tud lenni, amennyiben a beszélő remek történetmondó. Az ilyen jellegű oktatóvideók szerepe ugyanis kiegészíteni és kontextusba helyezni a korábban elsajátított információt.

6. Animációs videók

Amennyiben van grafikusod, vagy animációs videó készítést támogató szoftvered, úgy ez lehet a legjobb módja a szórakoztató és játékos tartalomkészítésnek, valamint mikrooktatásnak. Ezek a videók tualjdonképpen felnőtteknek szóló rajzfilmek, amelyek célja valamilyen tudásanyag átadása.

Az animációs videó igen jó választás akkor, ha a téma szakértője nem szeretne kamera elé állni, vagy csak egy szórakoztatóbb megoldást szeretnél nyújtani a munkavállalók számára. Az animációk lekötik a figyelmet, ami erősíti az információfeldolgozást.

Akármelyik megoldást választod, tartsd észben, hogy CHEQ-en belül érdemes olyan videókat megosztani, amelyek kiterjesztése mp4. Ezeket ugyanis minden készülék jó minőségben képes lejátszani. Tehát a felvett vagy elkészült videókat mp4-ként mentsd el, vagy alakítsd át őket.

A mikrooktatás lépései CHEQ-el

Az alábbi lépések szükségesek ahhoz, hogy CHEQ-en keresztül képezd a munkavállalókat:

  1. gondold át, hogy milyen képzési anyagra van szüksége a munkatársaknak
  2. milyen formában lehet a leghatékonyabb átadni az információt (szöveg, kép, videó stb.)
  3. készítsd el az oktatóanyagot
  4. ellenőrizd vissza
  5. ha elégedett vagy az oktatóanyaggal, küldd el a CHEQ kapcsolattartódnak
  6. a CHEQ fejlesztők feltöltik és beállítják az oktatóanyagot
  7. teszteld az oktatóanyagot CHEQ-en belül
  8. közleményben hívd fel a munkatársak figyelmét az új oktatóanyagra
  9. kövesd figyelemmel, hogy hányan dolgozták fel az oktatóanyagot
  10. ha tesztet/kvízt is rendeltél a mikrooktatáshoz, akkor figyeld a kitöltésre és annak eredményére irányuló statisztikát is – ez segít felmérni, hogy az oktatás melyik formáját kedvelik jobban a munkatársak, melyik adja át hatékonyabban a tudást és milyen témakörben szükséges vagy érdemes további oktatóanyagot készíteni

Ha bővebb tájékoztatást szeretnél kérni arról, hogyan működik a munkatársak digitális képzése és a mikrooktatás a CHEQ-en keresztül, akkor vedd fel szakértőinkkel a kapcsolatot.