Mikrooktatás, a felkészültebb munkavállalókért

Minden vállalat szeretne képzett munkavállalókat foglalkoztatni. Ehhez azonban nem elég aktuálisan képzett szakembereket alkalmazni. Az is elengedhetetlen, hogy folyamatosan gondoskodjunk a munkavállalók továbbképzéséről. A minket körülvevő technológia folyamatosan fejlődik, és a munkavégzés magas színvonalú elvégzéséhez szükséges szakmai tudás is változik, bővül. A mikrooktatás segít, hogy a munkavállalók különösebb erőfeszítés nélkül lépést tudjanak tartani a változásokkal.

Mi is az a mikrooktatás?

A mikrooktatás a tanulás azon formája, ahol egy konkrét probléma megoldására, vagy egy kérdés megválaszolására öszpontosítunk. Ezeket az információkat bárhol és bármikor megtekinthetjük. Gyakran csak az okostelefonra van szükség ehhez, és nem kell oktatói felületre belépni. Óriási előnyük, hogy az oktatóanyagok többnyire 2-5 perc alatt átvehetők.  Ez azért is fontos, mert egy kutatás szerint a felnőttek többsége átlagosan csak 15-20 percig képesek egy feladatra, tevékenységre koncentrálni. Ezt követően a figyelem lankadni kezd és a gondolataink is elkalandoznak. Persze a koncentrációs képesség egyénenként változó. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy egy egészséges felnőtt ember 5 percig 100%-ban képes egy feladatra összpontosítani. Tehát a mikrooktatás révén valóban fejleszthetjük a saját és a munkatársaink képességeit.

A mikrooktatás pozitív hatásai

1. Fejleszti a készségeket

Már akár napi 5 perc tanulás is fejleszti a munkavállalók készségeit, valamint szakmai tudását. A képzett munkavállalók rövidebb idő alatt képesek magasabb színvonalon elvégezni ugyanazt a munkát, amit kevésbé képzett társaik hosszabb idő alatt és rosszabbul végeznek el. Elmondható tehát, hogy a mikrooktatás által felgyorsítható a munkavégzés, csökkenthető a munkahelyi balesetek, illetve a hibák száma.

2. Hozzájárul a tudásmegtartáshoz

Szakmai képzés során a folyamatosság eredményesebb, mint az intenzív tanulás. Ennek oka, hogy az intenzív tanulás során szerzett tudás felületes. Nem tudunk elég hosszan koncentrálni ahhoz, hogy az intenzív oktatás során feldolgozandó anyagot teljes egészében magunkévá tegyük. És, amit sikerül is megjegyeznünk, az is csak a rövidtávú memóriába kerül be. Hermann Ebbinghaus német pszichológus úgy találta, hogy a tanulók még aznap elfelejtik a tanultak/hallottak kb. 50%-át, és egy hónapon belül a 90%-át. Vagyis egy idő után képtelenek vagyunk előhívni az információt és hasznosítani azt.

Ezzel ellenben a folyamatos tanulás hozzájárul a tudás elmélyítéséhez, bővítéséhez és támogatja a hosszútávú memóriába való beépülést. Így később is, bármikor előhívható a megszerzett tudás.

Érdekességként megemlíteném, hogy a Walmart 54%-al csökkentette a munkahelyi incidensek számát miután bevezette a mikrooktatást, melynek révén sikerült a munkavállalók tudását frissen tartani és bővíteni.

3. Segít kialakítani munkahelyi kapcsolatokat

A mikrooktatásnak köszönhetően a munkavállalók interakcióba lépnek a vállalattal, amennyiben egy vállalati platformon keresztül, pl.: CHEQ, történik az oktatás. Jelezni tudják, hogy milyen témakörben igényelnek tudástámogatást, milyen problémákra keresnek megoldást, vagy milyen kérdésre szeretnének választ kapni. Emellett, ha több munkavállaló is él a mikrooktatás lehetőségével, az kiváló téma lehet a kollégák közötti párbeszédek kialakításához is.

4. Munkaerő megtartó ereje van

Azoknál a vállalatoknál tovább maradnak a munkavállalók, ahol lehetőség van mikrooktatáson keresztül tanulni. Ennek oka, hogy a munkavállalók úgy érzik, odafigyelnek rájuk, fontos a vállalat számára a képzésük és a szakmai fejlődésük. Ezt gyakran karrierépítési lehetőségként élik meg a munkavállalók.

5. Növeli a teljesítményt

A naprakész tudással rendelkező munkavállalók gyorsabban és precízebben végzik a feladataikat. Több munkát tudnak ellátni, és mert nincs szükség a folyamatos hibajavításokra, ezért a vállalat teljesítménye is növelhető. Mindenképpen megéri képzési lehetőséget biztosítani a munkavállalók számára.

A mikrooktatás hozzájárul a teljesítménynöveléshez

A mikrooktatás előnyei

1. Gyorsan elkészíthető

Rövid oktatóanyagról lévén szó, gyorsan elkészíthető függetlenül attól, hogy milyen formátumban kerül megosztásra.

2. Alacsony az előállítási költsége

Tekintettel arra, hogy mikrooktatás során a tudásanyagot nem kell oktatói platformra feltölteni, így az előállítási költség is alacsony. Hiszen nem kell oktatói platformra előfizetni, és így arra se kell költeni, hogy a tudásanyag az oktatói platform által támogatott formátumban készüljön el.

3. Újrahasznosítható

Ugyanazt az információt több formátumban is át lehet adni a munkavállalók számára. Így ők választhatják ki, hogy miként szeretnék a tudást elsajátítani. Ugyanakkor azáltal, hogy ugyanarra a problémára akár háromféleképpen is bemutathatjuk a megoldást, könnyedén megsokszorozhatjuk a munkavállalók által hozzáférhető hasznos tartalmat.

4. Egyszerűsíti a tréningeket

Minthogy könnyen és gyorsan előállítható a mikrooktatás során használt tananyag, így a munkavállalói tréningeket is sokkal egyszerűbb megszervezni. Emellett az adatokat és egyéb információkat is könnyen és hamar aktualizálni lehet. Ráadásul munkavállalói (tanulói) oldalról is sokkal egyszerűbb a mikro tananyagokat feldolgozni. Ezáltal sokkal hatékonyabbá válik a tréning.

5. Személyre szabható

A munkavállaló saját tempójában tanulhat, és akkor veheti elő a mikro-oktatóanyagot, amikor csak akarja, vagy amikor szüksége van rá ahhoz, hogy azonnal el tudja végezni a munkáját. A munkavállaló maga határozhatja meg, hogy milyen témakörökben és milyen sorrendben veszi át a mikrooktatás keretén belüli tananyagokat. Nem kell egy megkötött sorrendet kövessen ahhoz, hogy azonnal hasznosítható és érthető tudást kapjon.

6. Megszólítja a modern tanulásra vágyókat

Egy felmérés szerint a millenniumi generáció tagjainak 63%-a, míg a Z generáció tagjainak 58%-a sajátítana el új ismereteket. Azonban úgy vélik, hogy erre nincs elég idejük, ezért bele se vágnak képzésekbe. Ezt orvosolja a mikrooktatás. Hiszen 2-5 perce mindenkinek van –  amíg a buszra várunk, amíg a munkahelyünkre vagy hazautazunk, amíg az ebédünkre várunk. Ezenfelül azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ezek a generációk magabiztosan és szívesen használják az okostelefonjaikat különböző tevékenységek elvégzéséhez. Így az sem testidegen tőlük, hogy ezen az eszközön keresztül képezzék magukat.

7. Azonnali visszajelzést ad

Ha egy rövid kvízzel zárjuk a mikrooktatást, akkor azonnali visszajelzést kapunk arról, hogy az oktatóanyagot mennyire sikerült feldolgozni. Erről nemcsak a munkavállaló, de a munkáltató is visszajelzést kap. Az eredmény függvényében pedig a tananyagot akár többször is újra lehet venni.

A mikrooktatás formái

A mikrooktatás formái

1. Videó

Rengeteg információt meg lehet osztani animációkon keresztül. Azonban, ha nincs grafikus munkatársunk, aki ebben segíteni tudna, úgy az is kitűnő opció, ha felvesszük videóra, amint egy táblára felrajzoljuk/felírjuk az oktatóanyagot magyarázat kíséretében. Vagy, ha egy műszer összeszereléséről készítünk felvételt például, vagy az új menü elkészítéséről stb.

2. Infografika

Képi megjelenítést is alkalmazhatunk a tudás átadására. Ennek előnye, hogy a legfontosabb információkat mind egy helyen látjuk. Az interaktív infografika továbbá segíti a tudáselmélyítését is.

3. Webcast/Podcast

A hangfelvételen keresztüli mikrooktatás tökéletes választás, ha a munkavállalók gyakran vannak úton, vagy látásproblémájuk van.

4. Játékosítás

A mikrooktatásba könnyen beilleszthető a játékosítás. Ezáltal érdekesebbé tehetjük a tudásátadást, fenntarthatjuk a munkavállalók lelkesedését és figyelmét, illetve nagyobb közönséghez juttathatjuk el a legfontosabb információkat.

Hogyan vezesd be a mikrooktatást

Ahogy az már korábban is elhangzott, a mikrooktatás bevezetéséhez nem szükséges előfizetned egy oktatói platformra, ahova aztán bejelentkeznek a munkavállalók. Azonba, ha mérni szeretnéd az eredményét, akkor annál szorosabb keretek között kell tartanod, minthogy pusztán a Youtube-ra feltöltesz hasznos videókat.

A technikai megoldás kiválasztása során figyelembe kell venned, ha nem rendelkezik minden munkatársad céges e-maillel, vagy ha nem ülnek állandóan gép előtt, hogy azon keresztül elérjék a mikro-oktatóanyagokat akkor, amikor arra a legnagyobb szükségük van. Éppen ezért, ha biztosítani akarod az azonnali és könnyed hozzáférést az oktatóanyagokhoz, akkor az a legideálisabb, ha ezt telefonon teszed elérhetővé. Ugyanis ma már szinte a mindenki rendelkezik okostelefonnal.
A CHEQ nemcsak a vállalati belső kommunikációt oldja meg e-mail nélkül, de mikrooktatás alkalmazására is kiváló platform. Lehetőséget biztosít a nyomonkövetésre és mérésre is. A CHEQ-en keresztül pontosan mérheted, hogy melyik oktatóanyagot hány munkavállaló tekintette meg, és milyen eredménnyel töltötték ki a hozzátartozó kvízeket. Így optimalizálni tudod az oktatóanyagok tartalmát, szintekre tudod bontani azt, sőt játékosításra is van lehetőség, ami fenntartja a motivációt. Ha szeretnél többet megtudni arról, hogyan működik a mikrooktatás CHEQ-en belül, akkor olvasd el ezt a cikkünket vagy kérd az INGYENES demónkat.