Innováció a hosszútávú üzleti siker titka

Mindenki tudja, hogy az innováció elengedhetetlen a hosszútávú üzleti siker szempontjából. Azonban, amikor innovációról beszélünk sokan a frissen megjelenő technológiai eszközökre korlátozzák gondolataikat. Pedig az innováció nem merül ki ebben annak ellenére sem, hogy az Ipar 4.0 és az egyre elterjedő generatív mesterséges intelligencia miatt a technológia ma már valóban szinte megkerülhetetlen eleme az innovációnak.

Mi is az innováció?

Az OECD meghatározása szerint az innováció nem más, mint új ismeretek sikeres fejlesztése és alkalmazása. Ez magában foglalja az új eszközök fejlesztését és használatát, de egy már meglévő eszköz szokatlan, újszerű használatát is. Így tulajdonképpen minden innováció lehet egy vállalat számmára, ami az alábbi 3 feltételnek megfelel:

  1. újdonság, új módszer– nem feltétlenül az egész világon, de legalább az adott munkacsoporton, vállalaton belül, ahol alkalmazni kezdik
  2. értéket teremt- hatékony megoldást kínál egy problémára
  3. élő megoldás– azaz használják a gyakorlatban, nem csak elméleti síkon létezik

Az innováció azt jelenti, hogy hatékonyabbá tesszük a munkafolyamatok végzését, vagy könnyebbé a felmerülő problémák megoldását. Ezáltal a vállalat releváns maradhat, és megőrizheti a piaci versenyelőnyét.

Példa az innovációra

Adott egy több száz főt foglalkoztató gyártó cég, ami a szervezet koordinációjával, a munkavállalók tevékenységének összehangolásával és valós idejű tájékoztatásával küzd. A jelenleg használt módszereik szerint, faliújságon keresztül osztanak meg változásról szóló híreket, amit vagy olvasnak a munkavállalók, vagy nem. Emellett pedig  időrabló meetingeken vagy telefonon értesítik a részlegvezetőt, aki az üzenetet továbbítja a csoportvezetőknek és így tovább. Azonban minél több szereplőn keresztül megy át az információ, az annál jobban torzul. 

Ebben az esetben tehát, a gyártó számára innováció lehet az is, ha egy a jelenleginél hatékonyabb belső kommunikációs megoldást vezet be. Olyat, mint például a CHEQ, ami biztosítja, hogy mindenki első kézből, azonnal értesüljön a változásokról, összehangolva ezáltal a teljes vállalatot. Ez az összehangoltság a vállalati teljesítményt és eredményt is javítja. Ezáltal kétséget kizáróan kijelenthető, hogy az új kommunikációs csatorna, mint koordinációs eszköz, aktív használat mellett értéket teremt a cég számára.

Bárki lehet az innováció kezdeményezője

Bárki, munkakörtől függetlenül találhat új, hatékonyabb módszert feladatok és problémák megoldására. Te is! Nem kell ehhez magas szintű IT ismeret. Elég a gyakorlati tapasztalatod és egy új szemlélet.

Pl.: szeretnéd papírformátum helyett, egyszerűbben begyűjteni a kollégáktól

  • a jelenléti íveket,
  • a nyilatkozatokat vagy
  • az egyéb aláírás köteles dokumentumokat,

mert tudod, hogy ez a módszer már elavult. Ráadásul rendkívül idő, energia és költségigényes feladat tud lenni, és a fenntarthatóságot sem szolgálja. Különösen, ha 500-1000 vagy még több munkavállaló dolgozik a vállalatnál, esetleg még földrajzilag szétszórt telephelyeken is.

Adott tehát a problémád, melynek megoldása érdekében alternatívák után nézel, és ekkor megtalálod mondjuk a CHEQ+GoodID digitális aláírás megoldását, ami egyszerűen használható és a törvényi előírásoknak is megfelelő. Ennek a megoldásnak az alkalmazása a vállalat számára akkor is innováció lesz, ha maga a digitális aláírás, mint megoldás már évek óta elérhető. Miért? Mert a vállalat számára eddig ismeretlen, sosem használt módszert jelent.

A vállalaton belüli innováció nem feltétlenül jelenti tehát azt, hogy a semmiből kell valami teljesen újat létrehoznod. Néha elég annyi is, hogy csak új szemszögből közelíted meg a dolgokat, és élsz a már elérhető alternatívákkal.

Hogyan lesz egy vállalat innovátor a versenytársai között?

Az innováció kulcsa az emberközpontúság. Az innovációt emberek hozzák embereknek, ez az emberi agy terméke. Éppen ezért bármennyire is csábító tud lenni a gondolat, hogy a humán erőforrást leváltsa a vállalat sosem beteg, sosem fáradt gépekre, és az adatok elemzésében mindig pontos mesterséges intelligenciára, azt nem teheti meg. A gépek ugyanis csak azt tudják, amire megtanítjuk és programozzuk őket. Képtelenek új szemszögből megközelíteni az emberi problémákat és igényeket. A repetitív és automatizálható feladatok ellátására ugyan kiválóak, és nagyon jól dolgoznak hatalmas adatbázisokkal, amire az emberi agy már nem képes. Azonban hiányzik belőlük az embereket jellemző kreativitás, ezért ők csak eszközei lehetnek az innovációnak, de létrehozói nem.

Bárki lehet a vállalati innováció kezdeményezője.

Kiket kell alkalmazni?

Ahhoz tehát, hogy a vállalat innovatív lehessen elengedhetetlen, hogy a megfelelő embereket alkalmazd. Alexandre Janssen, vállalati innovációs szakértő szerint olyan embereket kell alkalmazni, akik lelkesek egy adott téma, feladat, vagy probléma megoldását illetően, és ebben a lelkesedésben kitartóak, illetve rendelkeznek a kritikus gondolkodás képességével is. A munkavégzéshez szükséges készségeket ugyanis elsajátíthatják, vagy részben kiválthatják a technológia fejlődésének köszönhetően, illetve a szakértelemmel rendelkező kollégákkal való szoros együttműködéssel. Azonban a lelkesedés az, ami belső motivációként előre viheti az embereket.


Egy korábbi TEDxTalks előadásában mesélt egy könyvelőről, aki egy kollégával való beszélgetést követően ötletet kapott egy orvosi alkalmazás fejlesztésére. Az ötletet feltárta a munkáltatója előtt, aki azt mondta neki, maradjon a könyvelésnél. Aztán jött egy másik cég, aki lehetőséget és innovációt látott a könyvelő ötletében, így felajánlottak neki egy pozíciót, melynek keretén belül az orvosi alkalmazás fejlesztésén dolgozhatott. A döntés sikert hozott minden érintett számára.

A környezet is számít

Fontos megjegyezni, hogy a megfelelő emberek alkalmazása nem elegendő. Rendkívül fontos, hogy biztonságos és nyitott munkakörnyezetet nyújtson a vállalat, ami mindenkit bátorít a kísérletezésre. Olyan környezetben senki nem lehet kreatív és innovatív, ahol a kudarc elfogadhatatlan, és ahol folyamatosan falakba ütközik a munkavállaló. Ez persze nem jelenti azt, hogy a vállalatoknak esztelenül szórniuk kellene a pénzt mindenfélére. Természetesen pénzügyi kereteket kell szabni. Például év elején meg lehet határozni egy innovációs keretet, amiből év közben bárki lehívhat összeget, miután a bemutatott elképzelését jóváhagyták.

Ezért fontos az innováció a vállalatok számára

1. Megoldást kínál bonyolult vagy időigényes üzleti problémákra

Az innovatív megoldások lehetőséget adnak arra, hogy az eddigiekhez képest más módszerek alkalmazásával érd el a céljaidat. Ezek az újítások pedig gyakran felgyorsítják, egyszerűsítik és hatékonyabbá teszik a feladatok elvégzését. 

Ha például gondot jelent számodra a munkavállalóid tudásának frissen tartása, ami 

  • biztosítja a termékek magas szintű előállítását
  • hozzájárul az értékesítés sikeréhez
  • növeli az ügyfelek elégedettségét

akkor egy olyan eszköz bevezetése, mint amilyen a CHEQ is, megoldást jelenthet a problémádra. A felületen ugyanis létrehozható egy tudásbázis, amit minden munkavállaló elérhet az okostelefonján keresztül. Emellett képzéseket, onboarding anyagokat és tréningeket is elérhetővé lehet tenni az alkalmazáson keresztül. Ráadásul az ezekkel kapcsolatos tesztek kitöltésére és értékelésére, valamint nyilvántartásra is alkalmas.

2. Növeli a produktivitást

Az innováció pozitívan hat a produktivitásra is. Optimalizálhatja az egyes feladatok ellátására szükséges időt, de akár automatizálhatja is az egyszerűbb, rutin feladatokat ezzel is növelve a hatékonyságot. Az innovatív megoldások használata motivációként szolgálhat a munkavállalók számára, és erősítheti az elköteleződésüket is. Ezáltal hajlandók az szükséges minimumhoz képest több energiát is fordítani arra, hogy a vállalat számára értéket teremtsenek.

3. Hozzájárul a tehetségek vonzásához és megtartásához

Az innovatív hozzáállásukról ismert vállalatok számára egyszerűbb a tehetségek vonzása és megtartása is. Mindenkit büszkeséggel tölt el, ha olyan vállalatnál dolgozhat, ami élvonalbeli technológiát alkalmaz és nyitott az újításokra. A fiatalabb munkavállalók esetében pedig különösen igaz. Munkaerőpiaci felmérések alapján ugyanis az új generáció munkahelye választási szempontjai között dobogós helyen van a cég technológiai színvonala. Ráadásul, hogy egyre több Z generációs munkavállaló lép a munkaerő piacra, egy vállalat sem engedheti meg magának, hogy ne újítson. Az idejét múlt módszerek alkalmazásával ugyanis nemcsak piaci versenyhátrányba kerülhetnek, de a munkaerő toborzás és megtartás is jelentős problémát okozhat számukra.

4. Versenyelőnyt biztosít

Az innováció több szempontból is versenyelőnyt biztosít egy vállalat számára. Egyrészt támogatja a vállalatok rugalmasságát és fenntarthatóságát. Az innovatív megoldások iránt nyitott vállalatok felkészültebbek a gazdasági visszaesésekkel szemben, és gyorsabban reagálnak a környezeti változásokra is. Az operatív válaszképességen túl (termelési volumen változása), stratégiai válaszképességük (új piac, új termék, új értékesítési csatornák stb.) is magas. A Covid során mindannyian tapasztalhattuk, hogy azok a cégek kevésbé sínylették meg a járványt, akik hamar találtak megoldást arra, hogyan alakítsák át a váratlan helyzetnek megfelelően a tevékenységüket és munkafolyamataikat. Akár úgy, hogy egy CHEQ-hez hasonló eszközzel összehangolták a munkavállalók feladatai és időbeosztását.

Emellett, ahogy arra fentebb is utaltam, az innováció a hatékonyabb humánerőforrás és információ menedzsment által is támogatja a vállalat versenyképességét. Illetve azáltal is hogy hozzájárul a munkavállalók és az ügyfelek elégedettségének növeléséhez.

Kövesd figyelemmel a soron következő cikkeinket, ugyanis mélyebbre hatolóan is boncolgatni fogjuk a digitális innováció témakört. Kiderül majd, hogy mennyire digitális a vállalatod, hogy milyen tényezők befolyásolják az innovációt, hogyan támogathatod a vállalati digitális transzformációt. És persze azt is megtudhatod majd, hogy miért fontos a produktivitás szempontjából. Figyeld a cikkeinket!