Pletykakontroll – Irányítsd a belső kommunikációt

Pletykakontroll - Irányítsd a belső kommunikációt

Az informális csatornákon terjedő információ torzulhat, szándék nélkül is felütheti a fejét a pletyka és a rémhír. Az esetleges figyelmetlenség, a saját vélemények és érzelmek befolyása, az üzenet összetettsége, és a beszéd során elveszett információk csak néhány példa rá, amely veszélyeztetheti a vállalati üzenetek megfelelő átadását. 

Határozd meg a narratívát

  • Ne engedd, hogy a folyosói pletyka és a szóbeszéd irányítsa a vállalatot, vedd vissza az irányítást a kommunikáció felett a CHEQ segítségével.
  • Ne hagyj teret a félreértéseknek, beszélj személyesen a kollégákkal videoüzenetekkel

Vezetői kommunikáció, pletykakontroll. CHEQ.

A pletyka nemcsak a magánéletben, de a szervezeti életben is meghatározó és gyakran felmerülő tényező. Akár egy elcsípett mondattöredék, akár csak találgatás vagy kitaláció, az informális csatornákon terjedő üzenetek a felismerhetetlenségig torzulnak. Ennek oka lehet a figyelmetlenség, a saját vélemények és érzelmek befolyása, a téma összetettsége, és a beszéd során elveszett információ, a lényeg, hogy a vállalati üzenetek megfelelő átadása veszélybe kerül. Ha nincs határozott és mindenkit elérő belső kommunikáció, az munkavállalók hajlamosak ugrani az legkisebb információmorzsákra is, bárkitől is érkezzen. A vállalati pletyka villámgyorsan terjed.

Legyen a belső kommunikáció elsősorban proaktív, ne reaktív.

Egy-egy tévhír cáfolására nagyságrendekkel nagyobb energiát kell fordítani, mint a megfelelő hír átadására, ezért pletykakontroll egyik legjobb eszköze a megelőzés. Ha a kommunikáció közvetlen és következetes, sokkal kisebb az esély rá, hogy pletykák terjedjenek. Egy hirtelen változás, egy korábbi információval ellentétes hír mindig találgatásra ad okot. Ha egy jól kiépített, mindenki számára könnyen elérhető kommunikációs csatornán tisztázzuk a körülményeket, a munkavállalók nem szorulnak rá, hogy saját magyarázatot találjanak ki. Az is segít, ha a kollégák egyszerűen, diszkréten tudnak kérdést intézni a megfelelő emberekhez, így gyorsan tisztázni tudják a kétségeiket. A munkavállalók a CHEQ-kel anonim módon is tehetnek fel kérdést a vezetőknek, a vezetőség pedig azonnal üzenhet az érintetteknek.