Ezek a HR trendek várhatók 2024-ben

Év elején lévén, mindenkit foglalkoztat, hogy milyen HR trendek várhatók, hiszen ezek kihatással vannak egy vállalat stratégiára, és befolyással a teljesítményre. Nem véletlen tehát, hogy a mi tekintetünk is a jövőt érintő irányzatokra szegeződik. Az alábbiakban 5 olyan trend kerül bemutatásra, ami a többségében fizikai munkavállalókat foglalkoztató vállalatokat is érinti, nem csupán a szellemi munkavállalókat foglalkoztatókat.

1. A generatív AI lesz az egyik legjobb munkatársad

Az elmúlt 12 hónap alatt a generatív AI számos szervezet mindennapi munkájának részévé vált. Egy a McKinsey által végzett felmérésre válaszolók 55%-a nyilatkozott úgy, hogy a vállalat, ahol dolgoznak használt mesterséges intelligenciát 2023-ban. Emellett egy Gartner felmérés szerint a HR vezetők 76%-a véli úgy, hogy a cég, összehasonlítva azokkal a vállalatokkal, ahol már használják az AI-t, lemarad, ha nem vezet be MI megoldásokat a következő 12-24 hónapban. Ez a McKinsey felmérés eredményével is összhangban van. Aszerint ugyanis a válaszolók több mint kétharmada számít arra, hogy a következő három évben növekedni fog a vállalatok AI befektetése. Ezt támasztja alá a World Economic Forum által készített 2023-as riport is, ami szerint a vállalatok 75%-a fog a következő 5 évben AI megoldásokat bevezetni mindennapi ügyeik intézésére.

De mit is jelent ez HR szempontból?

Jared Cameron, a Mercer Új-Zélandi Digitális HR és Technológiai tanácsadó csapatának vezetője szerint az MI HR-ben való használatára van néhány nagyon világos felhasználási eset. 

„Ahogy fokozzuk az AI által elérhető funkciók bonyolultságát, láthatjuk a chatbotok és virtuális asszisztensek potenciálját a gyakori kérdések megválaszolásában, vagy a személyre szabott tanulás és a karrierfejlesztés irányításában.”

Nem véletlen, hogy a CHEQ megoldásai között is ott szerepel a chatbotokhoz hasonló gyakori kérdések megválaszolása funkció. Így elég, ha a HR munkatársak csak a komplexebb kérdésekkel foglalkoznak. Ráadásul vállalati tudástár létrehozására is teret ad az eszköz, így támogatva a munkavállalók tudásának fejlesztését. 

„Az AI segíthet az adatok elemzésében, az alkalmazotti élmény, a munkahely elhagyásának okainak vagy a vezetői pipeline állapotának megértésében. Ezek mind olyan területek, ahol az AI jelentős értéket képes adni.”

Jared Cameron

A CHEQ felhasználóink mindezt már gyakorlatból tudhatják, de a ChatGPT óta indult lavina óta egyre többen jönnek rá arra, hogy milyen óriási üzleti és versenyelőnyt jelenthet egy olyan AI-val támogatott eszköz használata, ami a vállalati stratégiához igazodik. Így tehát egyáltalán nem meglepő, hogy ez is a 2024-es HR trendek részét képezi.

A várható HR trendek szerint idén az AI lesz a legjobb barátod

2. Manageri kihívások az AI világában

Nyugodtan kijelenthetjük, hagy az egyik leggyorsabban elterjedő technológia a generatív AI. A Forbes szerint közel 200 millió felhasználója van. Szinte mindenki kipróbált már egy olyan eszközt, ami mögött mesterséges intelligencia áll (pl.: ChatGPT, Invideo AI stb.). Azonban attól függően, hogy milyen céllal használjuk: kíváncsiság, önszórakoztatás vagy éppen a munkavégzés teljesítményének növelése érdekében, a vezetőknek komoly szerepe lehet ennek a technológiai tudásnak az elsajátításában.


Ugyan egyre ismertebbek az AI megoldások, és egyre több vállalatnál, valamint területen kerülnek bevezetésre, azonban még mindig hatalmas az ellenállás a munkavállalók körében. Sokan féltik a munkahelyüket, talán nem alaptalanul. A CNN által is kommunikált World Economic Forum előrejelzése szerint  2027-ig várhatóan 83 millió munkakör fog megszűnni és 69 millió új munkakör fog létrejönni. Vagyis megközelítőleg 14 millió munkakör el fog veszni. Ez félelmetesen hangzik. Azonban tisztában kell lenni azzal, hogy nem az AI veszi el majd a munka lehetőségeinket, hanem azok az emberek, akik tudják hogyan használják hatékonyan céljaik elérésére az AI-t.

Gondolj csak bele! Az autók megjelenésével a kovácsok (lópatkolók), hintót-fogatot készítők és vezetők munka lehetősége is jelentősen lecsökkent. Azonban, akik nyitottak voltak a fejlődésre átképezték magukat és a vasparipák kezelésében találtak új munkakörre: autószerelők, alkatrészkészítők, sofőrök stb. Valami ehhez hasonló ipari és technológiai forradalomra lehet számítani most is. És minél hamarabb nyit az ember az új technológiára, hogy elsajátítsa azt, annál nagyobb eséllyel lesz számára munka lehetőség a változó világban is.

Mit is jelent ez a HR trend a vezetők szemszögéből nézve?

A vezetőknek rá kell jönniük arra, hogyan tudják munkatársaikat rávenni az AI eszközök használatára, és hogyan tudják őket képezni ezen a területen, hogy a kiberbiztonságnak megfelelően, és hatékonyan használják azokat. Az AI-val ugyanis felgyorsíthatók és automatizálhatók egyes munkatevékenységek. Így egyrészt növelhető a teljesítmény, másrészt lehetőség nyílik kreatívabb feladatok elvégzésére.

A Morgan Stanley becslése szerint a generative AI technológiák valószínűleg az összes ma létező munkakör negyedét érintik, és ez az arány a következő három év alatt akár 44%-ra emelkedhet. Ez elég hatalmas probléma, ami szorongással töltheti el a munkavállalókat, ami negatív hatással lehet a teljesítményre. A probléma kezelésének érdekében a vállalatoknak és a vezetőknek képzést kell nyújtaniuk a munkavállalók számára, hogy elsajátíthassák a munkájukat érintő AI eszközök használatát

A vezetőknek tehát támogatást kell nyújtaniuk a munkatársaik képzését illetően, és akár lelki támaszként is helyt kell álljanak. Azaz képesnek kell lenniük megnyugtatni a munkavállalóikat, és biztosítani őket arról, hogy a technológiai fejlődés következtében senki nem veszíti el a munkahelyét, aki nyitott tovább- vagy átképzésre.

3. A HR trendek között a karrierfejlesztés és mobilitás is szerepel

Fentebb már említettem, hogy számos munkavállaló aggódik, hogy elveszíti a munkahelyét a mesterséges intelligencia miatt, de legalábbis elavulttá válik a munkaköre. Ezt számszerűsíteni is tudjuk egy friss EY felmérésnek köszönhetően. Eszerint a munkavállalók 75%-a aggódik amiatt, hogy az MI elavulttá tehet bizonyos munkaköröket, és 65%-uk gondolja úgy, hogy az AI kiválthatja munkájukat. 

A félelem arra készteti a munkavállalókat, hogy tovább, vagy átképezzék magukat, hogy új készségekre tegyenek szert. Azok a munkáltatók, akik ebben támogatást nyújtanak versenyelőnyre tehetnek szert. Egyrészt naprakész ismeretekkel rendelkező munkavállalókkal dolgoztathatnak, akik profitábilissá tehetik a vállalatot, másrészt vonzó munkáltatóvá válnak a tehetségesebb, kreatívabb munkaerő szemében.

A PwC például bejelentette, hogy 1 milliárd dollárt invesztál az alkalmazottak AI-val való képzésébe, olyan témákon, mint az AI etikája, az AI felelős használata, és az AI hatékony használata. Céljuk, hogy bevonják az Egyesült Államokban dolgozó 75 000 PwC alkalmazottat ezekbe a kurzusokba, hogy bővítsék ismereteiket és ellensúlyozzák az AI által keltett aggodalmakat.

Neked azonban nem kell 1 milliárd dollárt fordítanod erre a célra!


A CHEQ ennél jóval költséghatékonyabb megoldást kínál, hogy akár mikro-oktatásokon, akár komplexebb tréningeken vagy éppen a vállalati tudásbázison keresztül képezd a munkavállalóidat.

A munkaerő tovább és átképzése is az idei HR trendek között van

4. A négynapos munkahét a kék- és a fehérgallérosok által is egyaránt kívánt

Ugyan már néhány éve velünk van a 4 napos munkahét fogalma, de ettől függetlenül érdemes megemlíteni a 2024-es HR trendek között. Jelenleg ugyanis csak közel 21 ország kísérletezik a 4 napos munkahéttel, vagy legalább kezdett el kormányszinten gondolkodni rajta. Köztük például Németország is, ahol eleve csupán heti 34 óra a kötelező munkavégzés. Persze van olyan ország is, pl.: Belgium, ahol a heti 4 munkanap többnyire 4X10 munkaórát jelent. Ez a két véglett is azt mutatja, hogy ez még mindig globális szintű kísérletezés. Hogy melyik ország, és melyik vállalat, hogyan közelíti meg a kérdést az még rendkívül eltérő. Egy dolog azonban biztos, megváltoztak a munkavállalók igényei.

Minden munkavállalónak, legyen az frontvonalbeli, vagy szellemi munkát végző dolgozó, rugalmasságra van szüksége. Szeretné saját maga eldönteni, hogy mikor és mennyit dolgozik, vagy akár honnan.


A Forbesban kommunikáltak alapján elmondható, hogy egy 1301 fős dolgozói körben végzett kutatás értelmében, mind a frontvonalbeli, mind a tudásalapú dolgozók 41%-a szeretné, ha rugalmasabb lenne a munkaidejük. Mélyebbre ásva a témában az is kiderült, hogy a frontvonalbeli dolgozók 56%-a, míg a tudásalapú dolgozók 69%-a szeretné, ha a négynapos munkahét mellett a bérében sem lenne csökkenés.

Miért éri meg a vállalatoknak ez?

Egy másik Forbes cikk szerint, az Egyesült Királyságban 61 vállalat vetette alá magát a négynapos munkahét próbájának.  A kísérlet során azt tapasztalták, hogy az elköteleződés a négynapos munkahét iránt 56%-os, aminek előnye a növekvő termelékenység és az alkalmazotti lemorzsolódás csökkenése volt. 

  • a programban résztvevő vállalatok 49%-a számolt be teljesítménynövekedésről
  • a munkavállalók 71%-nál csökkent a kiégés érzése, de 22%-nál emelkedett
  • vállalatok 57%-nál csökkent a lemorzsolódás az előző évhez képest
  • a munkavállalók 15%-a nyilatkozott úgy, hogy nincs az a pénz amiért olyan munkahelyre váltanának, ahol heti 5 napot kell dolgozni

Ezek a brit vállalatok a 80-100-100 modellt alkalmazták a négynapos munkahét próbája során. Ez azt jelenti, hogy a munkaórákat 80%-ra csökkentették, miközben teljes bért adtak a munkavállalóknak, és megőrizték a produktivitásuk 100%-át.


Az Egyesült Államokban is folynak kísérletek a rövidített munkahét terén. Például a floridai Chick-Fil-A üzlet lehetőséget biztosít a frontvonalbeli dolgozóknak arra, hogy három egymást követő napig 13-14 órás műszakban dolgozhassanak teljes fizetéssel.  A hét további napjain pedig szabadon rendelkeznek az idejükkel. Persze, aki nem akar élni a lehetőséggel, az a megszokott módon dolgozhatja le a hetet. Az eddigi eredmények pozitívak. A munkavállalók megtartása növekedett, és az ügyfélszolgálat is hatékonyan működik.

Nem jelent többlet leterheltséget a HR-nek

Persze most lehet azon gondolkodsz, hogy az ilyen rendhagyó munkaórák többlet leterheltséget jelentenek majd a HR-nek. Ez nincs így. Ha AI támogatott vállalati és HR eszközöket alkalmaztok, mint például CHEQ-et, akkor automatizálni tudsz feladatokat. A munkavállalók bármikor igényelhetnek például munkáltatói igazolást, akkor is, ha az igazolások kiállításáért felelős HR-es épp nem dolgozik. De saját maguk frissíthetik is az adataikat anélkül, hogy emiatt össze kellene hangolniuk a munkaórákat a HR-el. A tréningeket is elvégezhetik, illetve az ezekkel kapcsolatos teszteket is kitölthetik CHEQ-en keresztül, amikor erre érkezésük van. Ez sem befolyásolja egyetlen munkavállaló preferált munkaidejét sem.

5. Átképzés a megtartáshoz

Több ízben is érintettem már az átképzést, de fontossága miatt külön is meg kell említeni a HR trendek között.

A továbbképzésre úgy kell gondolni, mint a munkavállalók megtartásának egyik pillérére. Azt a folyamatot jelenti, amikor a vállalkozás új készségekkel és ismeretekkel látja el a munkavállalókat. Ezáltal új szerepköröket tölthetnek be, vagy felkészülhetnek az őket érintő jövőbeli változásokra, esetleg szervezeten belüli lehetőségekre. A továbbképzési programok kínálásával a vállalatok bizonyíthatják elkötelezettségüket a munkavállalók fejlesztése iránt. Ez növelheti a munkavállalói hűséget és csökkentheti a fluktuációt. Ráadásul a vállalaton belüli vagy által kínált képzési lehetőségek az employer brandinget is pozitívan támogatják.

Azok a vállalatok, amelyek figyelmet fordítanak a továbbképzésekre képzett és alkalmazkodóképes csapatot hozhatnak létre. Olyan munkavállalókkal rendelkezhetnek, akik képesek gyorsan reagálni a változó üzleti igényekre. Emellett erősítik a folyamatos tanulás és fejlődés kultúráját is, ami az egyik legjobb módja a munkavállalói elköteleződés növelésének. A továbbképzés továbbá javíthatja a termelékenységet és az innovációt, ahogyan a munkavállalók új készségekre, illetve perspektívákra tesznek szert.

Az alkalmazottak fejlesztésébe való befektetéssel és a növekedési lehetőségek biztosításával a vállalatok olyan helyzetet teremthetnek, ahol a munkavállalók értékelve érzik magukat, motiváltak, míg a szervezet egy képzett és hűséges munkaerő előnyeit élvezi. A CHEQ használata mellett pedig erre nem kell milliárdokat költeni. Tudj meg többet erről az üzleti és HR eszközről, és kérd INGYENES bemutatónkat.