EU-s AI törvény és a CHEQ

Ahogy a mesterséges intelligencia (MI avagy AI) egyre inkább beépül mindennapi életünk különböző aspektusaiba, úgy nőnek az aggodalmak az MI lehetséges kockázataival és etikai következményeivel kapcsolatban. Az EU a közelmúltban hagyta jóvá az AI törvény tartalmát, egy átfogó szabályozási keretet, amelynek célja ezen aggályok kezelése és a mesterséges intelligencia megbízható, valamint felelős használatának előmozdítása.

Miért kerül szóba az EU AI törvény?

A CHEQ MI támogatott funkciókat is tartalmaz, amelyek használata megkönnyíti a HR és egyéb adminisztrációs tevékenységeket. Ilyen funkciók például

  • a gyakori kérdések megválaszolása 
  • a személyre szabott és automatikus üzenetek küldése 
  • beépített automatikus fordítás
  • a valós időben történő adatelemzés vagy 
  • a GoodID keretrendszerén keresztül történő személyazonosítás a digitális aláírás hitelességének biztosítása végett

Az AI 4 kockázati szintje

Az EU AI-törvény szabályok és követelmények széles körét határozza meg az unión belüli AI-rendszerek fejlesztésére és telepítésére vonatkozóan. Ennek értelmében az AI-rendszerek négy kockázati szintbe sorolhatók:

  • elfogadhatatlan kockázat 
  • magas kockázat 
  • korlátozott kockázat 
  • minimális kockázat

Minden olyasmi, ami egyértelműen veszélyezteti az emberek biztonságát, megélhetését és jogait, a kormányok által végzett társadalmi pontozástól kezdve a veszélyes viselkedésre ösztönző játékokig, az elfogadhatatlan kockázati kategóriába tartozik, és ezek be lesznek tiltva. 

A CHEQ nem esik az elfogadhatatlan kockázatok közé, hiszen célja támogatni a biztonságos, hatékonyabb és produktívabb emberi munkavégzést, nem pedig veszélyeztetni azt.

Hogyan teszi ezt lehetővé a CHEQ

Biztonságos munkahely

A CHEQ-en keresztül gyorsan és könnyen jelenthetnek be a munkavállalók balesetveszélyes és vészhelyzeteket, amelyek elhárításáról így mihamarabb gondoskodhat a vállalat/gyárvezetés. Mindez hozzájárul a munkahelyi balesetek számának csökkentéséhez, és egy biztonságosabb munkakörnyezet teremtéséhez.

A funkció használata roppant egyszerű, és egy mindig kéznél levő megoldást biztosít a veszélyes helyzetek bejelentésére. A CHEQ ugyanis telefonon működik, ami többnyire mindig az emberek közelében van.

A CHEQ segít biztonság munkakörnyezetet kialakítani

Hatékony munkavégzés

  1. GYIK kezelés

Az ügyfelekkel közösen elkészül egy vállalatspecifikus CHEQ adatbázis, ami lehetővé teszi, hogy a munkavállalók által gyakran feltett kérdésekre a chatbot önállóan is képes legyen helyes választ adni. Ez időt szabadít fel azon munkavállalók számára, akiktől gyakran kérdezik meg ugyanazt a kollégák (pl.: HR). Ahelyett, hogy sokadjára ismételnék el a választ, annál hasznosabb és értékesebb tevékenységgel foglalkozhatnak. 

Ráadásul a fizikai munkavállalóknak sem kell arra pazarolniuk értékes szünetüket, hogy a HR ajtaja előtt várakozzanak válaszra várva. Ehelyett azonnal választ kaphatnak kérdéseikre a CHEQ-en keresztül.

  1. Személyre szabható és automatikus üzenetek

A CHEQ applikációnak elég egyszer megtanítani, hogy melyik munkavállalónak mikor jár le az okmánya, esetleg valamilyen a munkavégzéshez elengedhetetlen engedélye, vagy az orvosi alkalmassági vizsgálatának az eredménye. A feltanítást követően senkinek nem kell ezeket a lejárati dátumokat észben tartani, mégis mindenki biztos lehet abban, hogy a rendszer időben figyelmeztetni fogja az érintett munkavállalót. Ezzel biztosíthatjuk a gördülékeny és folyamatos munkavégzést, amit nem kell felfüggeszteni a lejárt papírok megújítása miatt.

  1. Beépített automatikus fordítás

A CHEQ-be integrált fordítóval pillanatok alatt, egyetlen gombnyomással több nyelvre is lefordíthatod az üzenetedet. Így a külföldi munkavállalók is a saját, vagy az általuk választott legjobban értett nyelven olvashatják azokat. Ráadásul, ha egy külföldi munkavállaló küldene be üzenetet az applikáció nyomógombjai segítségével, például koreaiul, úgy azt az üzenetet kezelő személy is a saját nyelvén fogja olvasni.

A fordító segítségével nincs többé nyelvi akadály, se félreértés, se tolmácsra való várakozás. A munkafolyamatok gördülékenyen zajlanak és minden munkavállaló tisztában lehet a vállalat stratégiájával, illetve saját szerepével abban.

  1. Valós időben történő adatelemzés

A többségében fizikai munkavállalókat foglalkoztató cégeknél korábban problémát jelentett az, hogy nem tudták pontosan mérni, hány munkavállaló olvasta el a hirdetőfalra kifüggesztett értesítéseket. A CHEQ-el azonban valós időben nyomon tudod követni, hogy hány munkavállalóhoz jutott el az üzeneted, mikor tekintették azt meg, sőt arra is lehetőséged van, hogy mérd a visszajelzéseket. Mindez lehetővé teszi, hogy akár rögvest reagálj adott helyzetekre és szükséges esetén további lépéseket tegyél.

Példa:

Egy közlemény szerint 1 héten belül a gyár X paraméterek szerint működik és állítja elő a termékeit. A valós időben történő adatelemzésnek köszönhetően pontosan tudni fogod, hogy kik azok, akik nem olvasták az üzenetet. A zavartalan és az üzleti stratégiának megfelelő munkavégzés érdekében pedig pontosan tudni fogod, hogy kikkel kell felvenned a kapcsolatot tájékoztatás miatt.

A CHEQ funkciói produktívabbá teszik a munkavégzést

Produktívabb munkavégzés

1. Digitális aláírás

CHEQ-en keresztül elérhető a digitális aláírás megoldás is, melynek technológiai keretét a GoodID biztosítja. A GoodID gondoskodik a személyek hitelt érdemlő digitális azonosításáról, ami lehetővé teszi akár hivatalos dokumentumok aláírását is. A CHEQ pedig lehetővé teszi, hogy több dokumentumot, akár többen is, pillanatok alatt aláírjanak miután a GoodId rendszerén keresztül azonosításra kerültek. Így például az év végi-eleji mindenkit érintő szerződésmódosításokat, amelyek gyakran akár ezres nagyságrendet is elérhetnek nagyobb vállalatoknál és gyáraknál, az ügyvezető pillanatok alatt aláírhat. A feladat, ami korábban napokat vett igénybe most már csak pillanatok kérdése. Ráadásul számos más helyzetben is kitűnően alkalmazható a digitális aláírás megoldás, ami napokkal gyorsíthatja meg a munkavégzését és járulhat hozzá ezáltal a termelékenység növeléséhez.

2. Munkavállalók digitális összehangolása

A CHEQ olyan AI támogatott vállalati belső kommunikációs platform, amely lehetővé teszi a munkavállalók digitális összehangolását a termelékenység növelésének érdekében. Olyan funkciókat tartalmaz, amelyek támogatják a produktívabb munkavégzést, mint például a már fentebb említett digitális aláírás, a vállalati tudásbázis, a munkavállalói felmérések, tesztek és vállalati események szervezését elősegítő funkciók, amelyek mindegyike felgyorsítja a munkavégzést. Az így megtakarított időt pedig egyéb értéket teremtő feladatok ellátására lehet fordítani.

3. Szűri a kommunikációs zajt

A CHEQ továbbá olyan kommunikációs csatornát biztosít a munkaadó és a munkavállalók számára, amely gondoskodik a kommunikációs zaj kiszűréséről. Az egy mindenki felé, mindenki egyfelé történő kommunikáció során ugyanis a fontos információ nem vész el, mint a facebookszerű közösségi hálón keresztüli üzenetváltások során. Ráadásul az automatikus fordításnak köszönhetően mindenki a saját nyelvén olvashatja és írhatja az üzeneteket. Így végre minden munkavállaló pontosan tisztában lehet azzal, hogy mi zajlik a vállalaton belül, és mi a feladata az üzleti stratégia megvalósítását illetően. A tudatos, célszerű és összehangolt munkavégzésnek köszönhetően pedig nő a termelékenység is.

Ha szeretnél többet megtudni arról, hogy javíthatja a vállalati produktivítást a CHEQ, akkor kérj egy ingyenes demo bemutatót!