Az elégedettségi kérdőív szerepe a vállalatfejlesztésben és termelékenységben

Ideális esetben minden vállalat végez évente legalább egyszer egy átfogó elégedettség felmérést. Az elégedettségi kérdőív ugyanis segít feltárni olyan, gyakran láthatatlan tényezőket, amelyek hatással vannak a vállalatfejlesztésre és a termelékenységre. Például feltárja, hogy a munkavállalók egy bizonyos rétege több fejlődési lehetőségre vágyik, amit érdemes majd figyelembe venni egy esetleges szervezeti átalakítás során. Vagy amennyiben az derülne ki a kérdőívből, hogy a munkavállalók jelentős része monotonnak tartja a munkáját, vagy azért elégedetlenek, mert soha nem értesülnek időben a vállalat helyzetét illetően, akkor bizony komolyan át kell gondolni a szervezetfejlesztést, és azt, hogy hogyan lehet produktívabbá és érdekesebbé tenni a munkát.

Töltsd le ingyenes e-book-unkat, ami 50+ olyan kérdést tartalmaz, amelyek útmutatóként szolgálhatnak a saját vállalatodhoz illeszkedő elégedettségi kérdőív kialakításában.

Mi is az az elégedettségi kérdőív?

Olyan kérdőív, ami azt méri, hogy mennyire elégedettek az alkalmazottak a munkájukkal és a munkakörülményekkel. A kérdések hasznos információt nyújtanak különféle munkahelyi tényezőkről és a munkavállalók általános véleményéről a vállalatot illetően. A válaszokat többnyire értékelési skálákkal mérik (kvantitatív). Némely elégedettségi kérdőív arra is lehetőség ad, hogy szabadszavas visszajelzést is megfogalmazzanak a munkatársak (kvalitatív).

Ezeknek a felméréseknek az a célja, hogy hasznos információt biztosítsanak a munkáltató számára, és felmérjék a munkavállalók viszonyulását a vállalattal szemben. Mindez támogatja a munkavállalói élmény stratégiai kialakítását, hiszen azáltal, hogy azonosítják azokat a területeket, ahol az emberek elégedetlenek a munkájukkal, vagy a munkakörülményeikkel, lehetőség adódik azok javítására. A vezetők képet kapnak arról, hogyan tudják támogatni a csapatokat.

Miért fontos elégedettnek és boldognak lenni a munkahelyen?

Nemcsak mentálhigiéné szempontjából fontos, hogy a munkavállalók jól érezzék magukat a munkahelyükön és szívesen járjanak be dolgozni, de üzleti szempontból is megéri erre figyelmet fordítani. Egy egészséges és pozitív munkakörnyezetben való tartózkodás ugyanis arra ösztönzi a munkavállalókat, hogy aktívan részt vegyenek a vállalat életében és tevékenységében. Hozzájárul a termelékenység növeléséhez, és arra inspirál, hogy többet tegyenek a közös cél érdekében. Ez közvetlen hatással van a vállalat eredményeire és árbevételére is. Továbbá csökkenti a hiányzások számát, akár betegség vagy kiégés miatt, és erősíti a munkáltatói márkát is, ami egyszerűbbé teszi a tehetséges szakemberek vonzását és megtartását is.

Most, hogy már tudjuk mi is az az elégedettségi kérdőív és miért fontos a munkavállalói elégedettség, nézzük meg közelebbről, hogy milyen előnyökkel jár egy ilyen felmérés.

Az elégedettségi felmérés előnyei

Az elégedettségi felmérés lehetővé teszi a vállalat számára, hogy olyan adatokat gyűjtsön be, amelyek ismerete egyes üzleti döntésekre is hatással lehet, ideértve:

  1. Kompenzációs politika
  2. vállalati kultúra
  3. digitális transzformáció
  4. képzés és fejlesztés

A munkavállalók véleményének megismerése révén a vezetők jobb, hatékonyabb, és emberközpontúbb stratégiát alakíthatnak ki hogy megőrizzék a cég  versenyképességét és produktivitását. A felmérés által a vállalat három fő előnyhöz juthat.

1. Magasabb ügyfélelégedettség

Az egyik leghatékonyabb módszer az ügyfelek elégedettségének növelésére – különösen olyan vállalatok esetében, ahol sok munkavállaló kerül közvetlen kapcsolatba az ügyfelekkel – a munkavállalók elégedettségének növelése. Ha egy elégedetlen vagy rosszkedvű, fásult munkatárs ügyfelekkel foglalkozik, az biztosan negatív hatással lesz az ügyfélszolgálat és az értékesítés minőségére. Ezzel ellenben egy motivált és elégedettebb munkavállaló olyan magas minőségű kiszolgálást tud nyújtani, ami akár az értékesítési árbevételt is növelheti hosszútávon.

2. Tehetségmegtartó ereje van

Amikor a munkavállalók azt tapasztalják, hogy számít a véleményük, azaz az elégedettségi kérdőív kitöltését követően nemcsak visszajelzést kapnak annak eredményéről (meghallották őket), de történik is valami (figyelembe veszik őket), az növeli az elkötelezettségüket és a lojalitásukat a vállalat iránt. Ezáltal hozzájárul a felmondások megállításához, és arra sarkallja a munkavállalókat, hogy aktívan részt vegyenek a vállalat életében. A vezetés által eldöntött és megvalósított konkrét lépésekkel tehát erősítheted a dolgozók érzését, hogy fontosak és beleszólásuk van a munkahelyi környezet alakításába.

3. Erősíti a munkavállalók pszichológiai biztonságérzetét

A munkavállalói elégedettség azt feltételezi, hogy szabadon hozzá lehet járulni a vállalatfejlesztés folyamatához. Gyakori, hogy a dolgozók úgy érzik, nem tudják megosztani a vállalati létükkel kapcsolatos aggályaikat, legyen az a támogatás hiánya vagy a megtorlástól való félelem miatt. Az elkötelezettségi felmérések lehetőséget adnak az alkalmazottaknak, hogy szabadon kifejezzék véleményüket. Ehhez azonban három alapvető feltételnek kell teljesülnie. A munkavállalókat biztosítani kell arról, hogy:

  1. Az őszinte véleményüket értékelik.
  2. Az általuk nyújtott információ bizalmas.
  3. Anonim keretek között oszthatják meg véleményüket, így is hangsúlyozva, hogy nem kell félni a megtorlástól, ezért valóban lehet őszintén válaszolni. (CHEQ felhasználóink kifejezetten kedvelik az anonimitást biztosító funkciót, ami lehetőséget teremt számukra, hogy megbízható képet kapjanak a munkavállalók véleményét illetően.)

Az elégedettségi kérdőív szerepe a vállalat életében

A munkavállalók elégedettsége nemcsak az egyéni jólétet, hanem a cég eredményességét is támogatja. Az elégedettségi kérdőív segítségével nem csupán a dolgozók mentális egészségét és boldogságát támogathatod, de irányt mutat a vállalatfejlesztés terén is. Általa olyan stratégiát alakíthatsz ki – vagy módosíthatod a már meglévőt – amely hozzájárul az egyéni teljesítmény és a vállalati termelékenység növekedéséhez is. A különböző szükségletek figyelembevételével, a nyílt kommunikáció ösztönzésével és a céltudatosság, valamint a közösséghez tartozás érzésének elősegítésével biztosíthatod, hogy a munkavállalók hosszú távon is szívesen dolgozzanak a vállalatnál.

Ha nem tudod, hogyan fogj hozzá a saját elégedettségi kérdőíved kialakításához, akkor töltsd le az alábbi 50+ kérdést, amit összegyűjtöttünk a számodra egy ajándék e-book-ban.

Ebben a tavalyi cikkünkben arra vonatkozóan is találsz hasznos tippeket, hogy mire figyelj egy elégedettségi felmérés elindítása esetén: