Dolgozói elégedettségi felmérés-Letölthető mintakérdéssor

A dolgozói elégedettségi felmérés elengedhetetlen ahhoz, hogy valós képet kapj arról, mennyire elégedettek a munkájukkal és a munkahelyükkel a munkavállalók. A felmérés segít eloszlatni a kétségeket és a tévhiteket, miszerint a munkatársak mindennel elégedettek, hiszen nem hőbörögnek, és rendesen teljesítik feladatukat. Emellett abban is fontos szerepet játszik a munkavállalói elégedettségi felmérés, hogy azonosítsd azokat a területeket, amelyekre fókuszálni kell kell – például munkatársi szükségletek és fejlesztendő területek beazonosítása, valid szervezeti értékek (Employer value proposition) meghatározása, amelyeket a toborzási kommunikáció során (is) kiemelhet a cég.

Mi a dolgozói elégedettség?

Még a legjobb szakemberekkel is előfordul, hogy néha összekeverik a dolgozói elégedettséget az elköteleződéssel. Noha a kettő összefügg egymással, nem jelenti ugyanazt. A munkavállalói elégedettség ugyanis azt vizsgálja, hogy a dolgozó mennyire tartja kielégítőnek a munkakörülményeit (pl. infrastruktúra, vezetés, vállalati kultúra, juttatások, stb). Bár ez valóban kihat az elköteleződésre, mégsem jelenti azt, hogy egy elégedett munkavállaló feltétlenül elkötelezett is a vállalat céljai iránt, és hogy könnyű lenne bevonni őt a vállalat életébe. Éppen ezért a két fogalmat külön kell kezelni.

A dolgozói elégedettség mértéke több tényezőtől is függ.

Például:

  • a bérezéstől és egyéb anyagi juttatásoktól,
  • a fejlődési és karrierlehetőségtől,
  • az elismeréstől, – egy globális felmérés szerint a felmondások 79%-a abból fakad, hogy a munkavállalók nem érzik, hogy meg lennének becsülve
  • a munka-magánélet egyensúlyától,
  • a munkamennyiségtől,
  • a vállalati kultúrától,
  • a vezetőségtől stb.

A tévképzetekkel ellenben a kékgalléros munkavállalókat sem lehet hosszútávon csak a bérezéssel boldogan és elégedetten tartani. Ezt mindenki beláthatja, aki ismeri a Maslow-piramis fogalmát. Mihelyt kielégítésre került a piramis alsóbb szintjén elhelyezkedő emberi szükséglet, átlépünk egy következő szintre, ahol már a kékgalléros dolgozót sem pusztán az fogja érdekelni, hogy rendesen megkap-e egy tiszteséges fizetést, hanem az is, hogy elismerik-e a munkáját és megbecsülik-e szakértelmét. Egy kutatás is ezt látszik igazolni, miszerint csupán a felmondások 12%-a történik azért, mert egy másik munkahelyen magasabb bért adnak a dolgozó számára.

Dolgozói elégedettségi felmérés javasolt gyakorisága

Amíg egyszerűbb, 1-3 kérdésből álló pulzusfelmérést érdemes akár 2-4 hetente is végezni, addig egy komplexebb és átfogóbb munkavállalói elégedettségi felmérést legalább évente érdemes tartani. Ezek a felmérések ugyanis 30-50 kérdést is tartalmazhatnak, így kitöltésük időigényesebb. Emiatt a túl gyakori felmérés ellenállást válthat ki, és lankadhat a kitöltési hajlandóság. Az évenkénti felmérés azonban nem terheli túl a munkavállalókat, és a munkáltatónak is esélyt ad arra, hogy érdemben foglalkozzon az optimalizálást igénylő területekkel annak érdekében, hogy növelje a dolgozói elégedettséget és ezáltal megtartsa a tehetségeket. Sőt, akár az éves HR és kommunikációs (illetve marketing) stratégiának is az alapját képezi. Az igazán fontos az, hogy a két felmérés közötti időben a munkatársak folyamatos visszacsatolást kapjanak (pl.: eredmények visszajelzése, pulzusfelmérések, felmérés eredménye alapján indított vezetői intézkedésekről információ).

Így láss neki a munkavállalói elégedettségi felmérés kidolgozásához

Így láss neki az elégedettségi felmérésnek

A dolgozói elégedettségi felmérés előkészítése több lépésből áll, amelyek mindegyikére figyelmet kell szentelned annak érdekében, hogy a legtöbbet kihozd a felmérésből.

1. Ismerd a célcsoportodat

Minden nagy vállalkozáson belül számos munkaterület van. A különböző területen dolgozóknak pedig csoportszinten eltérő igényeik lehetnek, ezért másként is élik meg az elégedettség kérdését. Ennek jobb feltárása miatt érdemes célcsoportonként felmérni a dolgozói elégedettséget, szem előtt tartva az adott cég működési területét, életciklusát, vállalati kultúráját, stb. Például szervezeti egységenként, mert a gyártósoron dolgozó kollégáknak más igényeik lehetnek, mint a csomagolással-szállítással foglalkozóknak, vagy telephelyenként is végezheted a felmérést.

2. Határozd meg a felmérés paramétereit

A sikeres felmérés érdekében elengedhetetlen, hogy pontosan tudd mit is szeretnél mérni, mire kell hangsúlyt fektetned a kérdőívben. Vannak általános témakörök, amelyek érintésével is rengeteg információhoz juthatunk az általános elégedettséget illetően, úgy, mint megelégedés például:

  • az aktuális munkával,
  • a közvetlen felettessel,
  • a kollégákkal,
  • a szakmai fejlődési lehetőségekkel,
  • a juttatásokkal és
  • a vezetőséggel.

Azonban, ha tisztában vagy azzal – pl. az előző évi eredmény alapján, a vállalati stratégia vagy gazdasági helyzetet figyelembe véve – , hogy ezek közül aktuálisan  melyik a legfontosabb terület számodra, úgy mélyebb kérdéseket is feltehetsz az elégedettségi szint feltárását megcélzandóan.

3. Állítsd össze a felmérés kérdéssorát

Ha már ismered a célcsoportot és figyelembe vetted a vállalat aktuális prioritásait, akkor hozzáláthatsz a dolgozói elégedettségi felmérés kérdéssorának kidolgozásához.

  • A kérdések megfogalmazása során törekedj az egyszerűségre, és mellőzd a zsargonokat.
  • Igyekezz barátságosan fogalmazni, és egy párbeszédet kialakítani a munkatársakkal.
  • Egyszerre csak egy kérdést tegyél fel, ne halmozd az információt és a kérdéseket egy pontban. (Példa rossz kérdésre:  “Elégedett vagy az új betonkeverővel? És a régivel?” A két kérdést válaszd külön, és külön pontokban kérdezd meg, hogy egyértelmű választ kaphass.)
  • Használj különböző típusú kérdéseket. – Tedd lehetővé a dolgozók számára, hogy szabad-szavasan is válaszolhassanak, de skálán is jelezhessék az elégedettségüket, vagy felsorolásból válasszanak, esetleg rangsoroljanak stb.
Válaszd ki a megfelelő csatornát a felméréshez

4. Válaszd ki a csatornát és teszteld a kérdőívet

Nagyvállalatok sok esetben még mindig arra kényszerülnek, hogy papíron töltessék ki a kérdőívet a kékgalléros munkatársak többségével. Ez nemcsak rendkívül idő és energiaigényes kivitelezés, de lassú is, és sok esetben azt igényli, hogy kivegyék a kollégákat arra az időre a munkafolyamatból. Ennél praktikusabb és hatékonyabb megoldásra van szükség!

A CHEQ a teljes projektet képes “levezényelni”, az előkészítéstől kezdve egészen az utánkövetésig.

  • Elő kommunikáció, a szervezet felkészítése.
  • Lehetővé teszi, hogy értesítést küldj minden érintett számára arról, hogy ki kell töltsön egy felmérést.
  • Közérthető felületet biztosítasz a kérdőív kitöltéséhez.
  • Mindenki akkor és ott tehet ennek eleget, amikor és ahol akar.
  • Emlékeztetőket küldhetsz ki.
  • GYIK támogatást biztosíthatsz azok számára, akiknek kérdése van a kitöltéssel kapcsolatban.
  • A válaszok feldolgozása sokkal könnyebb és gyorsabb, nem kell manuálisan adatbevitelt végezni.
  • Visszakommunikálhatod a teszt eredményeit.
  • Ki tudod hangosítani a céges értékeket.
  • Folytonosságot biztosíthatsz két felmérés között az eredményekre alapozott akciók kommunikálásával és a munkatársak bevonásával.

Mindazonáltal érdemes az élesítés előtt tesztelni is a kérdőívet, hogy az valóban megfelelően működik-e, nehogy a kitöltés során problémával szembesüljenek a munkavállalók, hiszen az elégedetlenséghez vezethet.

Néhány tipp, hogy többen kitöltsék a dolgozói elégedettségi felmérést

  1. Anonim válaszadás – Így többen kitöltik a kérdőívet és őszintébb választ is adnak, különösen érzékeny témában. Egy kutatás szerint ugyanis a munkavállalók 74%-a hajlandó visszajelzést adni amennyiben ezt anonim módon teheti meg.
  2. Jutalmazd a kitöltést. – Nem kell hatalmas ajándékra gondolni, sokszor a céges ajándékok, mint cég logós toll vagy táska, esetleg kulacs is bőségesen elegendő. Ez lehet egyéni bizonyos időkorlátokhoz mérten vagy akár csoportos a területi kitöltési arányok alapján
  3. Légy transzparens, és mondd el a munkavállalóknak, miért van szükség a felmérésre. -Ha értik a háttérben meghúzódó indokot és azt, hogy mire fogod felhasználni az eredményeket, illetve azt meg is osztod majd velük, akkor hajlandóbbak is segíteni a cél elérését azzal, hogy kitöltik a felmérést.
  4. Kommunikáld a felmérés eredményét, és cselekedj annak megfelelően. – Szomorú, de kutatások szerint 5 munkavállalóból 4 gondolja úgy, hogy a vezetőség semmit nem fog változtatni a felmérést követően, ezért értelmetlennek tartja a kérdőív kitöltését. De az még szomorúbb, hogy egyes kutatások szerint valóban csak a menedzserek 48%-a tesz lépéseket a dolgozói elégedettségi felmérést követően. Tehát, ha azt szeretnéd, hogy minél többen kitöltsék a kérdőívet, akkor be kell bizonyítanod, hogy annak valóban van értelme és haszna.

Most, hogy már tudod, hogyan láss a dolgozói elégedettségi felmérés sikeres megvalósításához, már csak össze kell írnod a kérdéseket. Alább összegyűjtöttünk számodra 50+ kérdést, amelyekből kiindulva felépítheted a saját munkavállalói elégedettségi felmérésed kereteit. Töltsd le őket INGYEN!