Munkavállalói elkötelezettség: A profithoz vezető út csak így járható

Nem meglepő, hogy a legtöbb nagyvállalat esetében a pénzügyi siker egyenesen arányos a dolgozók cég iránti elkötelezettségével. A munkavállalói elkötelezettség viszont nagymértékben függ a vállalat belső kommunikációjától. Csak az a beosztott válik valóban elkötelezett munkatárssá, akivel jól kommunikál a menedzsment: kellő mennyiségű és minőségű visszajelzést kap, elismerik a munkáját és transzparenciát tapasztal a környezetében.

Az elkötelezettség hiánya vagy megléte akár számokban is mérhető módon tud hozzájárulni egy szervezet profitabilitásához. A számok megdöbbentőek is tudnak lenni, mikor egy cégnél az alkalmazottak mintegy 65-70%-a nem elkötelezett, közülük már 60% aktívan munkát keres, a maradék 40%, aki nem keres munkát, ehelyett aktívan rombolja a teljesítményt a cégnél. Az is nagyban gyengíti a vállalat teljesítményét, ha az alkalmazottak a munkaidejük 25%-ban csak a hiányzó információk után mennek. A Gallup felmérése szerint az alkalmazottak kevesebb, mint 30%-a hisz a márkában amelyért nap mint nap dolgozik.

Az alkalmazottak kevesebb, mint 30%-a hisz a márkában amelyért nap mint nap dolgozik.

A McKinsey Global kutatása szerint azonnali 25%-os nyereségesség javulás tapasztalható azon cégeknél, ahol hatékony megoldást alkalmaznak az infó áramlásra.

Hogyan lépjünk tovább?

Természetesen már maga az elkötelezettség definiálása és mérése sem egyszerű feladat. Az elkötelezett dolgozó nem egyszerűen “jól érzi magát” a munkahelyén, hanem ezen felül belső motivációja van a jobb teljesítmény elérésére, könnyen azonosul a vállalat céljaival, magáénak érzi azokat, lojális a szervezethez, és pozitívan nyilatkozik a cégéről mások előtt. 

A szervezetk 60%-a alakítja top-level folyamatait a stratégiai célokhoz.

A járvány számos hatása közül az egyik legfontosabb a munkahelyeket érintette. Megnőtt a távmunka szerepe, és számos cég a pandémia enyhülése után is fenntartja a hibrid rendszert. Míg egyfelől a rugalmasabb munkavégzés pozitív hatással is lehet a dolgozók elkötelezettségére, ugyanakkor hiányozni kezdenek a mindennapi személyes kontaktusok, az egymás melletti csapatmunka, sőt, még a folyosói pletykák is – elvégre az ember társas lény.

Ezért is felértékelődik a belső kommunikáció minőségének a kérdése a mai nagyvállalatok életében. Mintegy három évtizednyi tündöklő pályafutás után az e-mail csillaga leáldozóban van. A magánéletben egyre ritkább, hogy valaki bárkivel is e-mailen keresztül tartaná a kapcsolatot, miért kellene akkor a cég életében? Egy javarészt otthonról dolgozó munkatárs elköteleződését biztosan nem segíti elő egy kör-email valamelyik vezetőtől. Ráadásul az emailes kommunikáció gyakorlatilag mérhetetlen. Valóban értékes, használható, statisztikailag elemezhető adatokat képtelenség összegyűjteni belőle.

A munkavállalói elkötelezettség kialakításában pedig a kommunikációnak van az egyik legnagyobb szerepe, hiszen az eredményességhez a dolgozóknak egymásra kell hatniuk, ez pedig lehetetlen hatékony kommunikáció nélkül.

Mérd az eredményességed

Dolgozói elkötelezettség akadályai

A dolgozói elkötelezettségnek számos további akadálya lehet, ezek mindegyike kisebb-nagyobb mértékben kapcsolatban áll a céges belső kommunikációval. Ilyenek például:

  • A vezetői támogatás hiánya
  • Információhiány
  • Visszajelzés kultúra hiánya
  • Toxikus munkakörnyezet
  • Feleslegesen túlbonyolított, bürokratikus folyamatok
  • A magánélet és munka egyensúlyának felborulása
  • Rossz menedzsment döntések
  • Generációs sajátosságok figyelmen kívül hagyása

A felsorolásból látszik, hogy nem mindent lehet hatékonyabb kommunikációval megoldani, de szinte mindegyiken lehet segíteni általa. Önmagában az is sokat számít, ha az alkalmazottak érzik a vezetőség elkötelezettségét, és természetesen itt is a megfelelő kommunikáció az, amely segíthet áthidalni a távolságot a menedzsment és a beosztottak között.

A XXI. század ideális munkahelye egyszerűen nem működhet hatékonyan a XXI. század digitális kommunikációs megoldásai nélkül. Ezek az eszközök hozzásegíthetik az alkalmazottakat ahhoz, hogy elkötelezetté váljanak mind a munkájuk, mind a munkahelyet adó szervezet iránt. És az elkötelezett munkavállaló nemcsak boldogabb, de hatékonyabban és jobban is dolgozik, segíti a szervezetet, növeli a hatékonyságot és ezzel a profitot is. Ráadásul csökken a fluktuáció, erősödik a lojalitás.

Ki ne szeretne így dolgozni akár menedzsmentként, akár beosztottként?

Munkavállalói elkötelezettség növelése digitális eszközökkel