A jövő generációja nem akar a múlt technológiájával dolgozni

Az elkövetkező évtizedben a legtöbb nagy cégnél a jelenlegi Y és Z generáció tagjai fognak munkát vállalni. A cégek kiemelten keresik a fiatalokat – többek között – a kritikus digitális tudásuk miatt, mégis egyre nehezebben feladat a Y és Z generáció megtartása. Ennek elsősorban az az oka, hogy az Y és Z generáció számára mások a munkahelyi preferenciák, mint a korábbi generációba tartozó munkavállalók esetében, illetve a vezetők gyakorlatában is, akik emiatt gyakran nem értik a fiatalokat és az ő elvárásaikat. A Z generáció tagjai más vezetői szemléletet és kompetenciákat igényelnek.

A siker érdekében azonban, ha tetszik, ha nem, a szervezeteknek kell alkalmazkodniuk. Változniuk kell az új generációk – és a technológia által jelentősen változó munkakörnyezet –  elvárásaihoz, és nem fordítva. Ez azt jelenti, hogy újra kell gondolni a távmunka és az irodai munkavégzés arányát, a rugalmas munkaidő fogalmát, mert a fiatal munkavállalók szabadabb kereteket igényelnek a hatékony munkavégzéshez. A flexibilis munkavégzés azonban csak úgy lehet hatékony, ha az információáramlás is az.

digitális belső kommunikáció CHEQ multiplatform megoldásával

Mindezeken felül a vezetőknek a személyes attitűdjeikben és az alkalmazott vezetői szemléletükben, eszközeikben is változniuk kell. A tekintély alapú irányítás már a múlté. A fiatal generáció nagyobb átláthatóságot, nyílt, őszinte, kétirányú, partneri és hiteles kommunikációt vár el a menedzsmenttől.

Miért a digitális belső kommunikáció az Y és Z generáció megtartásának alapköve?

Az Y és Z generációk egyik legfőbb előnye a munkaerőpiacon a digitális tudás és a gyors tanulás. Ezért paradox a helyzet, ha a munkahelyen tapasztalható alapvető folyamatok nem igazodnak ehhez a felgyorsult, állandóan változó digitális világhoz. Még a nagyobb, cégeknél is probléma lehet a belső folyamatok digitalizációja. A vezetői kultúra lehet jó, a karrierlehetőségek kiválóak, de minél nagyobb a cég, annál nehézkesebb lehet a belső információ áramlása, a cégen belüli kommunikációs folyamat.

Pedig az YZ tagjai számára a motivációs tényezők között már a top 3-ban szerepel a legmodernebb digitális infrastruktúra a munkahelyen. Ezek a fiatalok egészen kis koruk óta a digitális térben élik az életüket. Miért ne várnák el ugyanazokat a lehetőségeket a munkahelyen is? Többek között jellemző rájuk a FOMO jelenség (Fear Of Missing Out – félelem, hogy lemaradnak valamiről), ezért folyamatos, bárhol és bármikor hozzáférhető információra van szükségük. A hatékony információáramlástól és megosztástól elválaszthatatlan az az igény, hogy a vezetőség kellőképpen támogató, elérhető és megbízható legyen. A fiatalok egyszerűen sokkal jobban szeretnek „jó fej” inspiráló vezetők irányítása alatt dolgozni. 

A dolgózói márkaépítés és a digitalizáció kapcsolata

Ettől elválaszthatatlan a digitalizáció a munkáltatói márkaépítéstől is. A fiatal álláskeresők jellemzően türelmetlenebbek a korábbi generációkhoz képest. Már a recruitment vagy a preboarding folyamata közben szükséges, hogy a leendő kolléga minél hamarabb egy jól szervezett, egyértelműen kommunikáló, elérhető, és a digitalizáció előnyeit kihasználó szervezettel ismerkedhessen meg.

Amennyiben tehát egy cég számára üzleti sikertényező a megszerzés után az Y és Z generáció megtartása, akkor elkerülhetetlen legelső lépésként a belső kommunikációs folyamatok átalakítása. Egyértelmű alapfeltétele a digitális kommunikációs csatornák kialakítása. Erre a legegyszerűbben bevezethető és működtethető eszköz a CHEQ. Egy multiplatform vállalati belső kommunikációs rendszer, amely hatékony és nemcsak gyors, hanem valósidejű.

A belső kommunikációt digitalizálni nem az IT osztály feladata?

Egy multinacionális cégnél, a vállalat szemszögéből tekintve a helyzetet, a legnagyobb probléma egy digitális információs/HR rendszer bevezetésénél a cég nagy méretéből fakadó nehézkessége lehet. A nemzetközi IT központon keresztül nehéz végigjárni azt az utat, ami egy esetleges új rendszer integrációját engedélyezi a meglévőbe.

CHEQ multiplatform vállalati belső kommunikációs app alapkö az YZ generáció HR folyamataihoz

Itt van óriási előnye a CHEQ-nek, hiszen teljesen önállóan, Viber, Microsoft TEAMS vagy a saját vállalati applikáció segítségével működik. Nem igényel bonyolult integrációs folyamatokat, illetve nem okoz aggályokat az IT biztonság terén sem. Villámgyorsan – akár 20 óra alatt – bevezethető, és a fiatal, új generációs kollégák a telefonjaikon (illetve akár tabletjükön vagy laptopjukon) máris bárhonnan és bármikor bekapcsolódhatnak a nagyvállalat információs vérkeringésébe. Ez pontosan az, amit az Y és Z generáció elvár: a mindennapi, megszokott eszközén, az okostelefonján, a világa többi részével együtt, egy platformon éri el a munkájához szükséges információkat, megkaphatja a bérpapírjait, jelentheti a rendkívüli eseményeket, saját nevében vagy akár anonim módon megszólíthatja a menedzsmentet.

Digitalizálni szeretnéd a cégednél a HR folyamatokat és az információáramlást, hogy a jövő nemzedékei is szívesen dolgozzanak nálad, hozzájáruljanak a cég hosszú távú sikeréhez? Kérj ajánlatot a CHEQ bevezetésére még ma!