Hogyan segít a digitális belső kommunikáció a munkavállalói élmény javításában?

A szakképzett munkaerő megtartása az utóbbi idők egyik legfontosabb kihívása a cégeknek. A vállalati vezetők és HR-esek fontos feladata, hogy a felmondási hullámok közepette is pozitív munkakörülményeket teremtsenek, elérjék, hogy a munkavállaló elégedetten, megbecsülve érezze magát. Ebben pedig kiemelt szerepet játszik két dolog: a munkavállalói élmény és az elkötelezettség.

A munkavállalói élmény és a belső kommunikáció

Munkavállalói élmény alatt azt értjük, amit a munkavállaló lát, csinál, tapasztal a vállalat vonatkozásában. Rengeteg különböző tényező befolyásolja, mint például a vezetéssel, munkatársakkal, munkahelyi eszközökkel kapcsolatos tapasztalatok. Az elégedett munkavállalókat nemcsak könnyebb megtartani, de kutatások szerint azokon a munkahelyeken, ahol jobb a munkavállalói élmény, magasabb az elkötelezettség, javul a vállalati növekedés, és az ügyfélelégedettség is nő.

A belső kommunikáció a pozitív munkatapasztalat egyik sarokköve a home office és a hibrid munkavégzés világában. Nyilvánvaló, hogy a megfelelő információáramlás elengedhetetlen a hatékony munkavégzéshez, de a megfelelő belső kommunikációs csatornák kialakításával a munkavállalók tapasztalatait és elköteleződését is jelentősen javíthatjuk. A digitális kommunikáció kézenfekvő eszköz, hiszen az üzenetküldés lehet azonnali, mérhető, és mivel lassan mindenkinek ott lapul az okostelefon a zsebében, a használata is kényelmes. Nem elég viszont a csatorna sikeressége a munkavállalói élmény növeléséhez, a tartalmat a munkavállalók igényének megfelelően kell alakítani.

Perszonalizáció – személyre szabott munkavállalói élmény

A hatékony kommunikációhoz elengedhetetlen, hogy a címzettek nyelvén, számukra fontos dolgokról beszéljünk. Egy bizonyos üzenet nem lehet mindenkinek releváns, de ez nem azt jelenti, hogy nem érdemes kommunikálni. Ha ismerjük a munkavállalók igényeit, problémáit, érdeklődési körét, könnyen tudjuk az üzenetünket tematizálni, és egy vagy több meghatározott csoport felé kommunikálni. A perszonalizáció, vagyis a személyre szabott üzenetek, ajánlatok, akár egész felhasználói felületek rendkívül meghatározók mindennapjainkban. Az emberekben elvárás, hogy ne kelljen mazsolázni az információtengerben, a keresett dolog könnyen elérhető legyen. A vállalati belső kommunikációt csak úgy lehetséges ezeknek a feltételeknek megfelelően kialakítani, ha ismerjük a munkavállalókat. Ehhez pedig adatokra van szükségünk, amiben segít a demográfia.

Munkavállalói demográfia és csoportok

A demográfiát gyakran használják a marketing területén az emberek igényeinek, viselkedésének feltérképezésére és megértésére. A demográfiai adatok, mint például a kor, nem, munkaterület mentén különböző szegmensekre lehet felosztani a népességet. Míg a felméréseknél általában külön be kell kérni, fel kell vezetni ezeket az adatokat, egy cég esetében már eleve rendelkezésre állnak az értékes információk. A HR osztállyal együttműködve a demográfiai adatok alapján különböző munkavállalói csoportokat alakíthatunk ki, akikre aztán finomhangulhatjuk a kommunikációs stratégiát.

A kialakításnál észben tartani az alkalmazottak információ igényét, és a legfontosabb munkakörülményeket. Ilyen például a lokáció: a folyton úton lévő sales-es, a home office-ban dolgozó kolléga és a bejárós irodista teljesen más szinten részei a központi telephely információáramlatának. A rendelkezésre álló eszközökre és a kompetenciáikra is gondolni kell. Egy multiplatform megoldás, mint a CHEQ, biztosítja, hogy az információ minden kollégához eljusson, használjanak akár okostelefont, akár tabletet vagy asztali számítógépet. Így nem csak az egyes kollégák munkavállalói élményét tudjuk javítani.

Célzott üzenetek és pulzusfelmérések  – egyszerűbben a CHEQ-kel

A tartalmon, a csatornán kívül újabb kritikus szempont a kommunikáció rendszeressége: ha ritka és rendszertelen, nehéz jelentős pozitív hatást elérni vele, viszont túl gyakori üzenetek esetében a kommunikációs csatorna telítődik zajjal, szinte garantált, hogy nem minden esetben tartalmas, így elvesznek az igazán fontos üzenetek. Gondoljunk az e-mail fiókunkra: az összes beérkező leveleink közül mennyi, ami tényleg fontos, és meg is nyitjuk? A felmérések szerint a teljes e-mail forgalom közel fele kéretlen levél.

A rengeteg információ közepette kénytelenek vagyunk szelektálni, mire szenteljük igazán a drága figyelmünket, ezért érdemes egy kevésbé túlterhelt csatornát választani, mint egy önálló-, vagy egy csevegőalkalmazás. A CHEQ belső kommunikációs megoldás Viberen, Teamsen és natív alkalmazáson is elérhető. A bizonyos csoportokra targetálható célzott üzenetekkel megkímélhetjük a munkavállalókat a hosszas válogatástól, és biztosra mehetünk, hogy a lényeges információ elér azokhoz, akiknek igazán releváns. A CHEQ közlemények olvasási rátája pár órán belül eléri a 80%-ot, és az is valós időben nyomon követhető, ki nem nyitotta még meg az üzenetet

A kommunikációs stratégia és a munkavállalói élmény fejlesztésének sikerességét a munkavállalói visszajelzésekkel is monitorozhatjuk. A pulzusfelmérés funkcióval villámgyorsan összeállítható kérdőíveket küldhetünk ki. A pár másodperc alatt megválaszolható felmérésekkel biztosíthatjuk a kétirányú kommunikációt, aminek során a munkavállalók kifejezhetik saját véleményüket, ötleteiket. Az elégedettség nem csak amiatt nő, mert a munkavállaló érzi, hogy számít a véleménye, hanem azért is, mert a javaslatok figyelembevételével számára is látható változásokat érhet el a cégnél.

Ha javítanád a munkavállalói élményt, élj a belső kommunikáció adta hatékony lehetőségekkel. Kérj demo-t kollégáinktól!