Dolgozói elégedettség mérés, avagy pulzus felmérés CHEQ-el

Korántsem szokatlan, hogy a vállalatok félévente-évente folytatnak kérdőíves felmérést a munkavállalók körében. Ezek célja többek közt a dolgozói elégedettség mérés. Azonban az ilyen ritkán folytatott munkavállalói elégedettség felmérés nem mindig célravezető. Kiváltképpen akkor, ha valós időben akarjuk mérni a dolgozói elégedettséget és hangulatot. Erre a célra sokkal megfelelőbb a pulzus felmérés.

Mi a pulzus felmérés?

A pulzus felmérés tulajdonképpen egy rendszeresen folytatott villám munkavállalói felmérés, ami többnyire rövid kérdőív formájában valósul meg. Ez segít valós időben mérni a dolgozói elégedettséget, a közérzetet és a közhangulatot. Gyakran csak 1-5 célirányos kérdést tartalmaznak. A válaszlehetőség pedig többnyire egy 1-től 6-ig terjedő skálán mozog.  Ez biztosítja azt, hogy a pulzus felmérés könnyen és gyorsan kitölthető. 


Egyes felmérések szerint a munkavállalók közel 85%-a kitölti a pulzus felméréseket, míg az átlagos alkalmazotti kérdőíveket csak 30-40% tölti ki. Ha ebből indulunk ki, akkor máris láthatjuk, hogy a pulzus felmérés a legjobb módja a dolgozói elégedettség mérésnek. Egyrészt több munkavállalót tudunk bevonni, másrészt a valós idejű adatoknak köszönhetően időben tudunk reagálni, és változásokat eszközölni. Ez még akár a fluktuáció csökkentéséhez is hozzájárulhat.

Mit lehet és miket szoktak általában pulzus felméréssel mérni

Igazából a pulzus felmérés nem csupán a dolgozói elégedettség mérésére alkalmas. Általa bármiről azonnali pillanatképet kaphatunk. A kérdéseket a vállalat céljaihoz, prioritásaihoz, vagy a munkavállalói igények felméréséhez is igazíthatjuk. Az egyetlen szabály, aminek tartalmi szempontból meg kell felelni, hogy a pulzus felmérésnek konzisztensnek kell lenni. Ez teszi ugyanis lehetővé azt, hogy periodikusan fel tudjuk tenni ugyanazokat a kérdéseket, és így nyomon tudjuk követni a változásokat.

A HR vezetők többnyire ezekben a témákban készítenek pulzus felméréseket:

  1. Elköteleződési pulzus: az elkötelezettség fő mozgatórugóit, például az autonómiát, a karrierépítést vagy a stratégiához való igazodást méri.
  2. Akcióterv nyomon követés: a felmérések után meghatározott cselekvési terveket ellenőrzi, strukturált, rendszeres visszajelzéssel.
  3. Vállalati értékek pulzusa: amikor azt mérik a vezetők, hogy a vállalati értékeket valóban „megélik-e” a szervezetben.
  4. Változási pulzus: a dolgozók hangulatának rendszeresebb ellenőrzése

Ezek a jó pulzus felmérés feltételei

Mielőtt még nagy lelkesedésedben pulzus felméréseket kezdenél küldözgetni a munkavállalóknak, hogy felmérd elégedettségi szintjüket, tisztázzuk hogy melyek a jó pulzus felmérés feltételei.

1. Biztosíts anonim válaszlehetőséget

Ahhoz, hogy őszinte választ adjanak a munkavállalók, és ezáltal a valóságot tükröző dolgozói elégedettség mérést tudj végezni, fontos, hogy névtelenül kérj visszajelzést. Legalábbis a pulzus felmérések bevezetése során. Ez ugyanis segít bizalmat kialakítani a vállalat és a munkavállalók között. A későbbiek folyamán, –  amikor a dolgozók már megtapasztalták, hogy nem élsz vissza a válaszokkal, sőt pozitív változások történnek a felméréseket követően, – sokkal bátrabban felmerik majd vállalni a véleményüket névvel is.

2. Mindig cselekedj a pulzus felmérés eredménye függvényében

Egy felmérés szerint a menedzserek 52%-a áttekinti ugyan a dolgozói kérdőívek eredményét, azonban nem cselekednek annak megfelelően. Semmilyen lépést nem tesznek annak érdekében, hogy pozitív változásokat hozzanak a munkavállalók életébe. Nem csoda hát, hogy legalább a dolgozók 29%-a gondolja úgy, hogy a vállalati belső kérdőívek értelmetlenek.

Ezért is olyan fontos, hogy Te mindig cselekedj a pulzus felmérést követően!

Ezzel ugyanis bebizonyítod a munkavállalók számára, hogy valóban fontos a véleményük. Nemcsak időtöltés miatt küldözgetsz pulzus felméréseket, hanem azért, mert valóban kíváncsi vagy a dolgozói elégedettség mértékére. És mert kellemesebbé szeretnéd tenni számukra a munkakörnyezetüket. Ezt később meghálálják egyrészt azzal, hogy szívesebben és egyre többen részt vesznek a pulzus felmérésekben. Másrészt azzal, hogy tovább maradnak a vállalatnál.

Ráadásul egy kutatás szerint 12x valószínűbb, hogy munkahelyként ajánlják a vállalatot azok a dolgozók, akik úgy érzik, hogy a cég meghallgatja őket és lépéseket is tesz a visszajelzéseik alapján.

3. Határozd meg a célokat

Mielőtt pulzus felmérésbe kezdenél mindig határozd meg pontosan a célodat. Akkoris, ha tudod, hogy dolgozói elégedettség mérés okán küldöd ki a villám kérdőívet. Pontosítsd, hogy minek kapcsán szeretnél elégedettséget mérni. A munkaeszközök kapcsán? A vállalat higiéniai felszerelése kapcsán? Általános közérzet kapcsán? Az újonnan bevezetett elszámolás kapcsán? stb. Ez nélkülözhetetlen lépés, hiszen csak 1-5 kérdés áll a rendelkezésedre pulzus felmérés során. Ha tisztában vagy azzal, hogy mit akarsz mérni, akkor annál pontosabban tudod megfogalmazni a kérdéseidet. A válaszok pedig tökéletesebb tükröt mutatnak a dolgozói elégedettség szintjéről. Így egyértelművé válik, hogy hol kell fejlődjön a vállalati kultúra és mi az, amit jól csinál.

Válaszd ki a célcsoportot a CHEQ dolgozói elégedettség mérés avagy a pulzus felmérés kapcsán.

4. Válaszd ki a célcsoportodat

Tudom, nagy lehet a kísértés arra, hogy mindenki számára kiküld a pulzus felmérést. Azonban, ha nincs olyan minden munkavállalót egyformán jelentősen érintő változás a cégben, mint például egy felvásárlás, egyesülés stb., úgy előnyösebb, ha egyszerre csak egy kis csoportnál végzel pulzus felmérést. Természetesen ez közel sem jelenti azt, hogy mindig ugyanarra a csoportra fókuszálsz. Az idődnek és teendőidnek megfelelően sorra veszed a különböző osztályon dolgozó kollégákat. Így specifikusan, rájuk vonatkozóan tudsz mindig dolgozói elégedettséget mérni. Ezáltal sokkal pontosabb eredményhez juthatsz. Különösen akkor, ha anonim válaszadást tettél lehetővé.

5. Fogalmazz röviden és érthetően

A pulzus felmérés lényege, hogy rövid, lényegre törő kérdés(eke)t tesz fel, melyek mindenki számára érthetően és egyértelműen vannak megfogalmazva. A kérdéseket akár 1 percen belül meg lehet válaszolni anélkül, hogy különösebben gondolkodni kellene rajtuk. Ezért egyáltalán nem zavaró vagy megterhelő, ha nap végén küldöd ki.

6. Könnyen feldolgozható

Minden bizonnyal azért folytatsz dolgozói elégedettség mérés kapcsán pulzus felmérést, mert kíváncsi vagy az eredményre. És persze, mert mihamarabb kezelni szeretnéd a felmerült problémákat. Ehhez pedig mihamarabb fel kell dolgoznod a kapott válaszokat. Ilyen szempontból nézve sem mindegy, hogyan közelíted meg a pulzus felmérést.

Nyilván a legrosszabb választás a papíralapú felmérés lenne. Időigényes begyűjteni és feldolgozni a válaszokat. A papíralapú felmérés továbbá elveszítheti az anonimitását és környezetkímélő megoldásnak sem mondható. 

Ennél valamivel jobb megoldás az e-mail-en keresztüli pulzus felmérés. Azonban ebben a formában is nehéz elérni a nem irodai munkavállalókat. Vagyis e-mail útján is nehéz valósidejű dolgozói elégedettség mérést végezni. Arról nem is beszélve, hogy ebben az esetben is manuálisan zajlik a válaszok feldolgozása.

Ezért javasoljuk pulzus felmérés céljából egy olyan applikáció használatát, mint amilyen a CHEQ is. A CHEQ ugyanis okostelefonon is működő vállalati belső kommunikációt támogató chatbot alapú applikáció. Lehetővé teszi, hogy minden dolgozót elérjünk függetlenül attól, hogy irodában ül gép előtt, vagy éppen helyszínen végez hibaelhárítást. Ráadásul a beérkező válaszokat egy helyen gyűjti össze számodra, és lehetővé teszi a CVS/Excel exportálást. Így igen könnyedén fel tudod dolgozni a pulzus felmérés során kapott válaszokat. Azt is hamar megtudod állapítani, hogy a dolgozói elégedettség mérés sikeres volt-e a jelenlegi formában vagy változtatást igényel? A levont következtetések alapján pedig lépéseket tudsz tenni a jövőre vonatkozóan.