A munkahelyi nyelvi akadályok leküzdhetők CHEQ-el

A munkahelyi nyelvi akadályok leküzdése talán még sosem volt olyan fontos, mint manapság. Egyre több olyan külföldi munkaerővel kell együtt dolgozni, akik egyáltalán nem beszélik az ország nyelvét, de gyakran még az angolt is alig. Így nagyon nehéz a kommunikáció, ami lassíthatja a munkavégzést, de még akár munkahelyi balesetekhez is vezethet.

Kitekintés a külföldi munkaerőre

Az elmúlt évek során egyre több nem EU tagországbeli munkaerő érkezik a térségbe. Magyarországon már közel 100 000 és Romániában közel 75 000 ilyen vendégmunkás dolgozik. Bulgáriában pedig több, mint 23 000 nem EU-s munkavállaló kapott munkavégzési engedélyt 2023-ban. Ezek a “vendégmunkások” többnyire harmadik országbeliek, és gyakran nemcsak idegen nyelveket nem beszélnek, de szakképesítéssel sem rendelkeznek. Ráadásul az sem ritka, hogy 6-12 hónapon belül nyugati szomszédainknál próbálnak meg munkát szerezni, így ismételten megüresítve azokat a munkaköröket, ahova fel lettek véve.

Szigorúbb munkavállalói törvények

Mielőtt még bárki is szidni kezdené a kormányt, vagy a külföldi munkásokat, amiért “elveszik előlünk” a munkalehetőséget, megemlíteném, hogy szigorításokat vezetett be a magyar állam. Ennek értelmében 2024-től már csak abban az esetben lehet külföldi munkavállalót foglalkoztatni, ha az adott pozícióra nem jelentkezik hazai munkavállaló. A magyarok mellett a bolgárok és a románok is szigorítanak.

Mit is takarnak a munkahelyi nyelvi akadályok?

Munkahelyi nyelvi akadályok akkor is jelentkezhetnek, ha minden munkavállalónak ugyanaz az anyanyelve. Ezt okozhatja az eltérő iskolai végzettség, a régiók által használt tájszólások, a vállalati zsargonok használata vagy a nagyothallás is. A nyelvi akadályok tehát egy többrétegű kihívást jelentenek a munkáltatók számára. Az egyszerűség kedvéért azonban most az olyan problémákra fókuszáljunk, amelyek abból adódnak, hogy a munkavállalók különböző nyelveket beszélnek. Az alább javasolt megoldások is ebből a feltevésből indulnak ki, hogy a munkahelyi nyelvi akadályok az eltérő nyelvek használatából ered.

Munkahelyi balesetek és büntetések

Németországban történt, hogy egy vendégmunkás súlyos égési sérüléseket szenvedett el munkavégzés közben. A dolgozó nem kapott kellő instrukciót a feladata ellátásához. A munkáltató azzal védekezett, hogy a munkavállaló megkapta írásban a biztonsági előírást, ám azt ő nem tartotta be. A probléma ott van, hogy amennyiben meg is kapta az előírást, úgy azt nem tudta értelmezni tekintettel arra, hogy nagyon korlátozott német nyelvtudással rendelkezett. A bíróság így a munkavállaló javára döntött, és arra kötelezte a munkáltatót, hogy 53 000 eurót fizessen ki a rehabilitációra, és a jövőben felmerülő ellátási költségeket is állja.


Nem tudom ugyan, hogy az említett munkavállaló szerencsésnek mondhatja-e magát, hogy túlélte a balesetet vagy sem, de 2021-re vonatkozóan 3 347 végzetes munkahelyi balesetet tart számon az eurostat. A balesetek csökkentése érdekében tehát rendkívül fontos, hogy legyőzzük a munkahelyi nyelvi akadályokat.

Tippek a munkahelyi nyelvi akadályok leküzdésére

1. Használj szoftvereket a kommunikációhoz

Kommunikációt nagyban megkönnyíti, ha olyan szoftvereket és eszközöket kezdünk el használni, amelyek képesek az automatikus fordításokra. Így például a CHEQ esetében megoldható az, hogy minden munkavállaló a saját nyelvén érje el a menürendszert, és a gombokat, valamint az automatikus válaszokat is a saját nyelvén olvashatja. Ráadásul egyetlen gombnyomással lefordítható minden kiküldendő vállalati üzenet a munkavállalók által használt nyelvekre. Ezáltal mindenki számára megkönnyíthető a kommunikáció. A külföldi munkavállalónak sem jelent gondot munkáltatói igazolást kérni például, de a hazai HR munkatárs is pontosan tudni fogja, hogy mire van szüksége a külföldi munkatársnak.

2. Fordítsd le a dokumentumokat és tedd mindenki számára könnyen elérhetővé

Amennyiben külföldi munkavállalókkal dolgozol együtt, úgy nagyon fontos, hogy minden dokumentumot, de kiváltképpen a biztonságos munkavégzéssel kapcsolatosakat lefordítsd a munkavállalók által beszélt nyelvekre. Ezáltal hozzájárulhatsz ahhoz, hogy a komplexebb instrukciókat is pontosabban megértsék, ráadásul csökkentheted a munkahelyi balesetek számát is. Természetesen a fordítás önmagában még nem elég.  A dokumentumokat fel is kell töltened egy olyan helyre, ahol mindenki könnyen hozzájuk férhet. Többek között erre is használható CHEQ-en belül a vállalati tudástár. Így mindig mindenkinek a zsebében lesz minden fontos információ.

3. Használj vizuális jeleket a kommunikáció során

A vizuális jelek használata megkönnyítheti a kommunikációt. Például ahelyett, hogy kiírod a munkaterületen, hogy merre találhatók a mosdók, azt piktogramokkal is jelölheted. Fontos azonban, hogy amennyiben jelrendszerek segítségével akarod támogatni a kommunikációt, úgy érdemes előbb meggyőződnöd arról, hogy a használni kívánt jelek minden kultúrában ugyanazt jelentik-e vagy sem. 

4. Ne csak elmond, mutasd is meg

Érdemes lehet videós mikro-oktatással is támogatni a külföldi munkaerőt. Ezek előnye, hogy a videót elég egyszer felvenni, amit bizonyos AI támogatott szoftverek segítségével pillanatok alatt le lehet szinkronizálni több nyelvre is. A videót pedig meg lehet osztani a vállalati tudásbázison vagy a CHEQ képzések funkción keresztül is. Így bárki, bármikor megtekintheti a videót, ha elakadna a munkája során. Pont olyan ez, mintha egy vállalati YouTube csatornán keresztül nézne tutorialokat a munkavállaló.

Ráadásul, CHEQ-en keresztül arra is lehetőséged van, hogy teszteld a munkavállalók tudását. Mindössze össze kell állítanod egy tesztet a videó tartalmával kapcsolatosan (ezt is pillanatok alatt elkészítheted minden, a vállalaton belül használatos nyelven), majd nincs más teendőd, mint nyomon követni a tesztek kitöltési aranyát. Azonnal megtudhatod, hogy melyik kollégának van szüksége további segítségre, de a munkavállalók is rögtön visszajelzést kapnak eredményüket illetően.