A kommunikációs AI előnyei és hátrányai

Noha a mesterséges intelligencia már évek óta velünk van, mégis csupán az elmúlt hónapokban szivárgott be a mindennapjainkba. Egyre több területen alkalmazzák, így természetesen ma már a kommunikációban is jelen van. De milyen előnyei, vagy hátrányai vannak a kommunikációs AI használatának?

Mi is a kommunikációs AI?

A mesterséges intelligencia egy külön szakterülete az informatikának, ami megkísérel egy az emberi intelligenciához és problémamegoldó képességhez hasonló rendszert létrehozni. A létrehozott MI-k más-más területre specializálódnak. Az ipari gépeknél alkalmazott mesterséges intelligencia például képtelen lesz elvégezni a kommunikációs AI feladatait és fordítva. Míg mondjuk az előbbit arra tanították meg, hogyan vágjon ki egy autóváz elemet, addig a kommunikációs AI olyan mesterséges intelligencia, amelynek feladata támogatni a kommunikációt.

Kommunikációs AI típusok

Az egyszerűség kedvéért két nagy csoportba sorolom azokat a mesterséges intelligenciákat, amelyek szerepe támogatni az emberi értekezést.

1. Beszédalapú

Ezek az emberi beszéd alapján látnak el feladatokat. Szóban elhangzik egy kérés/parancs, amit a mesterséges intelligencia megpróbál teljesíteni. A három legismertebb ilyen kommunikációs AI: Siri, Alexa és Cortana. 


Emellett vannak olyan beszédalapú kommunikációs AI-k is, amelyek a beszédet átalakítják írott szöveggé, vagy elemzik az elhangzottakat annak érdekében, hogy megállapítsák a beszélő érzelmi állapotát. Gondolok itt arra, hogy a beszélő dühös-e vagy nyugodt például.

2. Írásalpú

Úgy gondolom, hogy a fenti rövid bemutatás alapján néhány előnyre már Te magad is rájöttél. Az sem kizárt, hogy saját tapasztalatod is van már egyik-másik kommunikációs AI használatát illetően. Most mégis szeretnék egyértelműsíteni néhány előnyt. Az előnyök bemutatása során abból a feltételezésből indulok ki, hogy

  1. elfoglalt vállalati vezető vagy (mindegy milyen szintű)
  2. a vállalati belső kommunikációért felelős HR munkatárs vagy
Hatékonyság növelése kommunikációs AI segítségével

1. Hatékonyság növelése

A kommunikációs AI legnagyobb előnye, hogy felgyorsítja a munkafolyamatokat. Ez több szinten is megvalósulhat.

1.1. Gyors szövegírás

A legtehetségesebb kommunikátorokkal is előfordul, hogy nincs ötletük, nehezen fogalmaznak meg gondolatokat. Ilyenkor a több órás kínlódás helyett, érdemes a szöveg generátor mesterséges intelligenciához fordulni. Leírod hogy kb. mire lenne szükséges és kérsz 10-20 szövegjavaslatot, amit másodpercek alatt legenerál a kommunikációs AI. Ezt követően kiválasztod a legmegfelelőbbet. Persze valószínűleg ez sem lesz tökéletes, de ezen már percek alatt tudsz alakítani, hogy jó legyen. Vagy, ha semmi sem tetszene igazán a javaslatok közül, akkor is minden bizonnyal kaptál néhány ötletet a folyamat során, amivel már tudsz kezdeni valamit.

A több órás munka helyett, így elegendő pár perc is a vállalati közlemények, köszöntők vagy egyéb üzenetek megírásához.

1.2. Határtalan kommunikáció

Egyre gyakoribb, hogy olyan különböző nyelveket beszélő emberek dolgoznak együtt, akiknek nincs egy közös nyelve. Különösen igaz ez a főleg fizikai munkavállalókat foglalkoztató vállalatok esetében. Egy gyári munkás nem feltétlenül beszél folyékonyan egy számára idegennyelvet, ami jelentősen megnehezíti a kommunikációt. A külföldi munkavállaló csak tolmács segítségével tud HR adminisztrációs ügyeket intézni, és a vállalati vezetőség is csak tolmács által tudja eljuttatni az információt a munkavállalóhoz. Ez azonban igencsak lelassítja a munkafolyamatokat. Egyes kommunikációs AI-k ezt az űr hivatottak betömni.

Például a CHEQ belső kommunikációs eszközben elég csak egy nyelven megírni az üzeneteket, amit egy gombnyomással lefordít a rendszer minden olyan nyelvre, amire kéred. Ezáltal az ukrán munkavállaló ukránul fogja olvasni az üzenetet, a mongol mongulul, a vietnámi vietnámiul és persze a magyar, magyarul. Ez fordítva is igaz. Ha a vietnámi munkavállaló üzenetet küld a CHEQ felületén, azt a címzett a saját nyelvén fogja megkapni.

A kommunikációs AI tehát lehetővé teszi, hogy napok vagy hetek helyett perceken belül megszólítsuk az idegennyelvet beszélő munkatársakat.

1.3. Automatizálás

Legyünk őszinték, ha nem az aranyos kisgyermekünk kérdezi meg százszor ugyanazt, akkor senki nem szereti háromnál többször elismételni a választ. Akkor meg mégis miért várnánk el a HR munkatársaktól, hogy idejük jelentős részében gyakran ismételt kérdésekre adjanak választ? A kommunikációs AI segítségével ez automatizálható. Elég egyszer megírni a kérdésre a választ, a többit pedig a mesterséges intelligenciára lehet bízni. Bármikor is érkezzen egy gyakori kérdés valamelyik munkatárstól, arra azonnal választ kaphat az AI-től, ami mindenkinek jó. A HR munkatárs nem kell 1527-szer is leírni a választ, és nem kell félbe szakítani se a munkáját a válaszadás miatt. A kérdező munkavállalónak pedig nem kell tűkön ülnie, hogy mikor kap pontos választ a kérdésére. Ráadásul CHEQ-en keresztül akkor kérdezhet, amikor felmerül a kérdése, ahelyett, hogy kérdezési alkalomra várna.

2. 24/7 elérhetőség

Korábban tettem már rá utalást, de külön is érdemes megjegyezni, hogy a kommunikációs AI mindig használható. Mindegy, hogy éjszaka, hétvége vagy ünnep/munkaszüneti nap van. Folyton rendelkezésre áll segít, amiben csak tud.

3. Személyre szabott kommunikáció

A mesterséges intelligencia segítségével személyre szabható üzenetek küldhetsz a munkatársak számára. Ez rendkívül fontos abban az esetben, ha nem egy általános, tényleg mindenkit érinti vállalati közleményt szeretnél megosztani.

A munkavállalók érdeklődési köre és információ szükséglete eltérő lehet. A férfi munkavállalókat valószínűleg nem érdekli, hogy milyen adminisztrációs folyamaton kell végig menni ahhoz, hogy a szülési szabadságról visszatérjenek aktív állományba. De ugyanúgy a raktárban dolgozó munkatársakat sem biztos, hogy érdekli a gyártósoron dolgozókat érintő újítás.

A kommunikációs AI használatával lehetővé válik, hogy a munkatársak csak arról értesüljenek, amiről szeretnének, és ami rájuk tartozik. A CHEQ AI támogatott kommunikációs eszközben is beállítható, hogy az egyes munkatársak miről értesüljenek. Ennek az az előnye, hogy minden érintett olvasni fogja a kapott üzeneteket, hiszen tudja, hogy az olyasmi, ami érdekli. Neked pedig, mint az üzenet küldőjének nem kell folyton folyvást egyesével bejelölni, hogy ki milyen információról értesüljön. Elég csak kiválasztani az értesítendő csoportot.

A kommunikációs AI hátrányai

A kommunikációs AI hátrányai

Ugyan rengeteg előnye van a kommunikációs AI-nak, azonban a hátrányokról sem szabad megfeledkezni annak érdekében, hogy egy valósabb és teljesebb képet alakíts ki róla. Elmondanám, hogy ezekre a hátrányokra szívesebben gondolok úgy, mint olyasfajta előnyökre, amelyek még hosszú ideig biztosítják az emberi munkát.

1. Kommunikációs hibák

Gyakori még, hogy a mesterséges intelligenciák félreértik az emberek kommunikációját, vagy helytelenül fogalmaznak. Itt elsősorban az olyan kommunikációs AI-ra gondolok, ami kevésbé irányított. Például a ChatGPT szabadon fogalmaz meg válaszokat a neki feltett kérdésekre. Ezzel ellenben a CHEQ kommunikációs csatornán keresztül csak olyan automatikus válaszok kerülnek kiküldésre, amiket előzőleg te és/vagy a munkatársaid jóváhagytak. Vagyis, bár a kommunikációs AI jelentősen felgyorsítja a munkavégzést, egyelőre még nem tud emberi input nélkül megbízhatóan dolgozni.

2. Empátia hiánya

A mesterséges intelligenciából hiányoznak az emberi érzelmek. Bár egyes AI-k képesek felismerni az emberi érzéseket, mint például a dühöt, azonban többségük jelenleg még képtelen kezelni az összetett érzelmi problémákat. Válaszaikban ridegek lehetnek, ami nem túl előnyös, ha egy munkavállaló épp egy nehezebb időszakon megy keresztül.

3. Kreativitás hiánya

A kommunikációs AI nagyon ügyesen kelti azt az érzést az emberben, hogy képes a kreativitásra. Ez azonban nem igaz. A kreativitás továbbra is emberi kiváltság. A mesterséges intelligencia ugyanis képtelen a semmiből újat teremteni. Csak abból tud bármit is létrehozni, amire előzőleg meg lett tanítva.

Konkluzió

A kommunikációs AI olyan eszköz, amit minden vállalatnak érdemes használni. Felgyorsítja a munkafolyamatokat és tehermentesíti a kommunikációs feladatokat ellátó munkavállalókat. A jelenlegi fejlettségi szintjük kiváló asszisztenssé teszi őket, de nem helyettesítik az emberi erőforrást. Éppen ezért senkinek nem kell tartania tőlük. Sőt, érdemes azon gondolkodni, hogyan, milyen formában vezesd be a vállalatodnál annak érdekében, hogy hatékonyabbá tedd a belső kommunikációdat. Ennek kapcsán figyelmedbe ajánlanám a CHEQ megoldását. Kérj egy INGYENES bemutatót!