Kötelező anonim csatorna CHEQ belső kommunikációs rendszerrel

Kötelező anonim csatorna a vállalati korrupciós esetek bejelentésére CHEQ-el

Kötelező anonim csatorna a vállalati korrupciós esetek bejelentésére – vajon ez lesz a GDPR pánik 2. része?

Mindenki emlékszik még az 2018-as európai GDPR irányelv keltette pánikhullámra, amikor a vállalatok pár hét alatt kétségbeesetten próbáltak megfelelni az új előírásnak. Pedig az előírás akkor már nem volt új, két évvel azt megelőzően született, és két éve volt mindenkinek, hogy felkészüljön rá, de értelemszerűen mindenki az utolsó pillanatra hagyta.

És most küszöbön áll egy újabb hasonló európai szabályozásból eredő pánikroham, hiszen idén december 17-től életbe lép az az EU-s direktíva, mely szerint valamennyi 250 alkalmazott feletti vállalat köteles lesz megteremteni az anonim bejelentések cégen belüli rendszerét. Vagyis az anonim csatorna kialakítása már nem opcionális a nagyvállalatoknál, hanem elvárás. Ezen keresztül tájékoztathatják a vezetőséget a dolgozók névtelenül, ha visszaélést tapasztalnak.

Ha rajtunk múlik, az anonim csatorna okozta pánik ezúttal elmarad

A CHEQ belső kommunikációs platform már alapszolgáltatásként nyújt megoldást a 2021. december 17-től érvénybe lépő EU-s irányelv megvalósítására. A CHEQ belső kommunikációs rendszer a bejelentőt teljes mértékben védő anonim bejelentés-modul már a rendszer alapcsomagjában is elérhető.

Függetlenül a szabályozástól, a cégen belüli visszaélések ténylegesen fenyegető kockázatot jelenthetnek a vállalat hírnevére és működésére. Nem ritka esetben a visszaéléseknek elejét lehetne venni. Azonban a munkavállalók attól tartanak, ha visszaélést jeleznek a vezetőség felé, akkor az őket (is) negatívan érinti. Ugyanis, ha kiderül, hogy ő jelentett egy potenciális visszaélést, akkor függetlenül attól, hogy az bizonyosságot nyert-e vagy sem, a kollégák más szemmel néznek majd rá. Kerülik a társaságát, akár ki is közösíthetik hiszen árulónak tekintik, aki a vezetőségnek kémked és árulkodik. Ráadásul, ha közvetlen feletteséről jelezte, hogy potenciális visszaélést, úgy akár a munkavégzése is ellehetetlenülhet pillanatok alatt. Éppen ezért van akkor szükség az anonim csatorna alkalmazására!

Ugyanakkor nem elég a lehetőséget megteremteni a névtelen bejelentésekhez, de mindenképpen ki kell hangsúlyozni a munkavállalók számára, hogy ez valóban anonim, és biztonsággal használhatják. Akárhonnan is nézzük, érdemes az EU-s direktíva indította változásra idejében felkészülni egy belső kommunikációs rendszerrel amelynek része az anonim csatorna.