Hatékony belső kommunikációs stratégiatervező segédlet a cég sikeréért (e-book)

A vállalatok sikerét a munkavállalók határozzák meg. Nemcsak az számít, hogy szakmailag mennyire képzettek és tapasztaltak a munkavállalók, de az is, hogy mennyire elkötelezettek a cég irányába. Az elhivatott, lelkes munkavállalók tovább maradnak a cég kötelékeiben és az elvárt minimumtól jóval többet is megtesznek a vállalatért. Azonban a munkavállalók elkötelezettségét rendkívüli módon befolyásolja a vállalati belső kommunikációs stratégia, ami sajnos számos cég számára jelent óriási kihívást.

Belső kommunikációs stratégiával az elkötelezett munkavállalókért

Tervezz hatékony belső kommunikációs stratégiát és legyenek elkötelezett munkatársaid! 

Töltsd le az e-book-ot!

A belső kommunikáció és a munkaerő megtartás

A Robert S Kaplan és David P Norton által végzett felmérés szerint a munkavállalók 95%-a nincs tisztában a cég stratégiájával. Lássuk be, így elég nehéz olyan munkavégzést nyújtani, ami előmozdítja a vállalat céljainak elérését, ha azt sem tudjuk, hogy mik azok. Ráadásul az a veszély is fennáll, hogy az az 5%, aki elviekben tisztában van a vállalat stratégiájával akaratlanul is rosszul adja tovább az információt, ami többszörösen torzulhat mire elér a vállalat minden alkalmazottjához. 

Persze most azt kérdezheted, hogy ez hogyan függ össze a munkaerő megtartással? Az rendben van, hogy a korlátozott vállalati belső kommunikáció kockáztatja a cég kitűzött céljainak elérését, azonban ez még nem indoklja a munkaerő fluktuációt.

Engedd meg, hogy kifejtsem hogyan függ össze a kettő.

Tételezzük fel, hogy a gyártósoron dolgozó munkavállalókhoz az a hír jut el, hogy a cég hamarosan robotokat fog alkalmazni, hogy növeljék a hatékonyságot. A dolgozók egy része ettől a hírtől bepánikol, és új munkahely után kezd nézni, majd fel is mond. A vállalatnak pótolnia kell a kiesett munkaerőt, hiszen valójában arról volt szó, hogy a belső kommunikációt támogató chatbot kerül bevezetésre, nem pedig arról, hogy a gyártósorra érkeznek majd robotok az emberek helyére. 

Ha ezt nyíltan kommunikálta volna a cég minden alkalmazottja felé, akkor elkerülhető lett volna a munkavállalók felmondása, ami:

  • megtakarította volna a toborzásra fordítandó költséget
  • megspórolta volna az új munkavállalók alkalmazásával járó költségeket (betanítás, bérkülönbözet stb.)
  • elkerülhetővé tette volna a termelés visszaesést
  • megakadályozta volna, hogy az állományban maradt dolgozókra többletmunka nehezedjék, ami hosszú távon szintén felmondáshoz vezethet

Amint látod, a transzparens és hatékony belső kommunikáció életmentő lehet a vállalatok számára. 

A Harvard Business Review (HBR) felmérése szerint azoknál a cégeknél, ahol magas volt a munkaerő fluktuáció, a felmondási ráta 25%-kal csökkent, amint kommunikálni kezdtek a munkavállalókkal. Azoknál a cégeknél, ahol már korábban is kisebb mértékben mondtak fel, ott 65%-al csökkent ez a ráta.

Az elkötelezett munkavállalók produktivitása 22%-al magasabb.

Az elkötelezett munkavállalók biztosítják a cég jövőjét

HBR felmérések szerint az elkötelezett munkavállalók produktivitása 22%-al magasabb, mint a többi alkalmazotté. Az elhivatott dolgozók szívesen vesznek részt projektekben, amibe extra időt, energiát hajlandók beletenni annak érdekében, hogy sikerre vigyék azt.

Ráadásul mindamellett, hogy az elkötelezett dolgozók tovább maradnak a vállalatnál, még a munkáltatói márkaimázst is emelik. Amerre csak járnak büszkén beszélnek arról, hogy hol dolgoznak. Ha pedig megüresedik egy pozicíió, úgy nem félnek azt ismerőseik figyelmébe ajánlani. Ez a maga rendje és módja szerint időt és pénzt takarít meg a vállalat számára. Akár már napokon belül minőségi jelöltek közül lehet válogatni, akik jó eséllyel a próbaidő lejártát követően is maradnak majd, hiszen tökéletes onboarding élményben lesz részük az ismerősük által. És, ahogy azt kutatásokból tudjuk, a barátságos és hatékony onboarding biztosítja, hogy a munkavállalók 69%-a legalább 3 évig a cég alkalmazásában maradjon.

Na de itt jön a kérdés, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy egy munkavállaló elkötelezett legyen?

A kulcs a vállalat belső kommunikációs stratégiában rejlik.

Tervezd sikerre a vállalatot! Kérd a Belső kommunikációs stratégiával az elkötelezett munkavállalókért című ingyenes e-book-ot!

Belső kommunikációs stratégiával az elkötelezett munkavállalókért

Tervezz hatékony belső kommunikációs stratégiát és legyenek elkötelezett munkatársaid!

Töltsd le az e-book-ot!