Belső kommunikációs hangnem – derítsd ki a tied ezzel a játékkal

A vállalatok tisztában vannak azzal, hogy mennyire fontos az ügyfelekkel való kommunikáció során a megfelelő hangnemben szólni. Azonban arról már hajlamosak elfeledkezni, hogy a belső kommunikációs hangnem legalább ugyanennyire fontos. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen hangvételben értekezel a munkavállalókkal.

Mi az a belső kommunikációs hangnem (tone of voice)

A belső kommunikációs hangnem az, 

„Az emberek nem mindig emlékeznek arra, hogy mit mondtál vagy mit tettél, de arra igen, hogyan érezték magukat melletted.”

Maya Angelou

Ha tehát a megfelelő hangnemben kommunikálsz, az motiválólag hat a munkatársakra, és a munkáltatói márkát is kedvezően alakítja.

Miért fontos a belső kommunikáció szempontjából

Több oka is van annak, hogy miért olyan fontos megtalálni a vállalat saját belső kommunikációs hangnemét és következetesen használni azt.

1. Bizalmat épít

A változatlan belső kommunikációs hangnem személyiséget kölcsönöz a vállalati kommunikációnak, ezáltal a munkavállalóknak olyan érzése van, mintha egy élő emberrel beszélgetnének. A konstans hangnem ráadásul stabilitást sugall, és segít kötődést kialakítani a munkáltató és munkavállalók között, ami a bizalomépítéshez is hozzájárul.

2. Meghatározza a vállalati kultúrát

Ahogy az emberről is sokat elárul, hogy milyen stílusban beszél másokkal, ugyanúgy a vállalati kultúráról is árulkodik a belső kommunikációs hangnem. Meg lehet belőle határozni, hogy mennyire barátságos a légkör, ami bent uralkodik a cégnél? Mennyire nyitott a vezetőség a munkavállalók véleményére? Milyen értékek mellett kötelezte el magát a vállalat? stb.

Mindez támogatja a munkavállalók gyorsabb integrálódását a cégen belül. Ha pedig nem tudnának azonosulni a vállalat értékeivel, úgy az pillanatok alatt kiderül.

A megfelelő belső kommunikációs hangnem motiválja a munkavállalókat

3. Szolgálja az üzenetátadást és motivál

Egyáltalán nem mindegy, hogy a kollégák csak meghallják/látják a vállalati üzenetet, vagy annak mondanivalóját meg is értik, és azonosulni tudnak vele. Sőt, annyira motiválóan hat rájuk, hogy akár extra energiát is hajlandók önszántukból a munkájukba fektetni.

A belső kommunikációs hangnem motiválhatja, de akár demotiválhatja is a munkatársakat. A motivált munkavállaló igyekszik jobb teljesítményt nyújtani, míg az érdektelen munkavállaló, csak a szükséges minimumot végzi el. Egész nyilvánvaló, hogy a vezetőség a két munkavállaló közül melyiket preferálja jobban. A motivált munkavállaló megteremtéséhez azonban nélkülözhetetlen a megfelelő hangnem alkalmazása.

Hogyan alakítsd ki

Az alábbiakban bemutatok néhány tippet a  belső kommunikációs hangnem kialakítása kapcsán.

1. Határozd meg a vállalati értékeket

A vállalati értékeket egy kisebb vezetői csoport bevonásával is meghatározhatod, de a CHEQ kommunikációs csatornán keresztül minden munkavállalót bevonhatsz a folyamatba. Mindenkit megkérdezhetsz arról, hogy szerintük melyek a vállalat alapvető értékei. 

Azzal, hogy közösen határozzátok meg a vállalati értékeket olyan belső kommunikációs hangnemet alakíthattok ki, amely tükrözi a munkavállalók személyiségét és értékrendszerét. Ezáltal sokkal nyitottabbak lesznek a vállalati üzenetek befogadására, és a meghatározott vállalati értékek szerint viselkednek a munkaidő alatt és után is.

2. Beszélj a munkatársakkal, ne csak hozzájuk

Rengeteg vállalat esik abba a hibába, hogy nem beszél a munkatársakkal, hanem csak hozzájuk. Ez leginkább az olyan vállalatoknál fordul elő, amelyek egyirányú kommunikációt folytatnak. Ahol a kétirányú információáramlás elveként kommunikálnak a munkavállalókkal, ott ez a probléma ritkán jelentkezik.

A CHEQ eszköz támogatja a valódi párbeszédet a vállalati vezetők és a munkavállalók között. Visszajelzéseket lehet, sőt kell is kérni a munkatársaktól. Ezek a visszajelzések a belső kommunikációs hangnem kialakítására vagy csiszolására is vonatkozhatnak direkt és indirekt módon is. Például kifejezetten rákérdezhetsz arra, hogy a munkavállalók barátságosabb vagy komolyabb hangvételben szeretnének kommunikálni. Azt is felmérheted, hogy mennyire érzik őszintének és empatikusnak a vállalati kommunikációs hangnemet, vagy inkább ridegnek és parancsolgatónak vélik azt. A visszajelzések alapján érdemes lehet módosítani a hangnemen, és akár azt is vizsgálni, hogy annak milyen pozitív hatásai voltak, pl.: nőtt a teljesítmény, több munkatárs kapcsolódott be a vállalat életébe, csökkent a fluktuáció stb.

3. Ne használj zsargont

A tökéletes belső kommunikációs hangnem egyik ismérve, hogy nem használ zsargonokat. A szak- vagy más speciális kifejezések ugyanis klikkesedéshez vezetnek. Csak az adott csoport tagjai értik a diskurzust, aki a csoporton kívül van az nem. Ha a kommunikációd során olyan szavakat használsz, amelyeket nem ismer mindenki, úgy a munkavállalók egy részét kirekeszted. Gondolj csak bele, egy nagy vállalaton belül többféle munkakörök vannak. Az értékesítéssel foglalkozó kollégák és a gyártósoron dolgozók eltérő zsargonokat használhatnak. Arról nem is beszélve, hogy egy új munkavállaló egyáltalán nincs tisztában a vállalaton belül használatos speciális kifejezésekkel és rövidítésekkel.

A belső kommunikációs hangnem kialakítása során tehát arra is figyelmet kell fordítani, hogy minden munkavállaló megszólítottnak érezze magát. Ez pedig úgy lehetséges, ha olyan mindennapos egyszerű kifejezéseket használsz, amelyeket mindenki ért.

A belső kommunikációs hangnem és a vizuális megjelenés legyen kozisztens

4. Légy konzisztens

A belső kommunikációs hangnem kialakítása során ügyelj arra, hogy a beszédstílusod azonos legyen minden csatornán. Tehát, ha például CHEQ-en keresztül lelkesen és barátságosan motiválod a munkatársakat, akkor e-mail hírleveles kommunikációban se legyél olyan rideg, megdorgáló és számonkérő vezetőfigura. Ez ugyanis összezavarja a munkavállalókat. Nem tudják eldönteni, hogy mi az uralkodó vállalati kultúra, mennyire lehet tényleg őszintén megosztani véleményeket és javaslatokat? Hogyan kell kommunikáljanak ahhoz, hogy a kollégák együttműködjenek velük? Milyen értékeket képvisel a vállalat?

A konzisztens belső kommunikációs hangnem megtartásának érdekében érdemes egy beszédstílus útmutatót összeállítani, ami rögzíti, hogyan kell kommunikálni. Jó, ha ez az útmutató kiterjed a használható kifejezésekre, szlogenekre és a vállalati kultúra szerint elfogadott szókincsre. Emellett a vizuális megjelenésre is ki kell terjedjen az útmutató, hiszen sokszor szavak nélkül kommunikálunk (színek, formák, grafikonok, gifek, emojik stb.)

5. Számít a vizuális megjelenés

Ahogy azt korábban már említettem, a belső kommunikációs hangnem tükrözi a vállalat személyiségét, és ahogy egy ember személyiségét kiegészíti a megjelenése, ugyanúgy igaz ez a vállalati belső kommunikációra is. Képzeld el mennyire groteszk lenne babarózsaszín környezetben cuki-mukiságoktól túlcsordulva komoly és szigorú hangnemben kommunikálni. Senki nem venné komolyan sem az üzenetet, sem az üzenet közlőjét, a vezetőséget. Ugyanez igaz akkor is, ha valami nagyon komoly környezetben viccelődős hangnemben osztaszt meg hírt. A munkavállalók zavarba jönnek, mert nem tudják eldönteni, hogy az üzenet tényleg vicc-e vagy sem?

Nem véletlen, hogy az előző pontban említett beszédstílus útmutatóba a vizuális elemek is bele tartoznak. A vizuális megjelenés ugyanis a belső kommunikációs hangnem látható öltözéke. A kettőnek összhangban kell lennie egymással.

Derítsd ki milyen a Te hangnemed

Tarts velünk „A kommunikációs Odüsszeia” utazáson, ahol játékos módon derítheted ki, hogy milyen belső kommunikációs hangnem szerint beszélsz a munkatársakkal. A játék mindössze 1-2 percedet veszi igénybe, de cserébe megtudhatod, melyik kommunikációs hős vagy, milyen előnyökkel és veszélyekkel jár a beszédstílusod. A játék INGYENES, de jelezned kell, ha kipróbálnád. Kérlek, kattints ide, ha érdekel a belső kommunikációs hangnem játékunk.