A közösségi háló így csökkenti a vállalat sikerét

Számos vállalat tiltja le a közösségi platformokat hálózatukról, hogy a munkavállalók még véletlenül se azzal töltsék munkaidejüket, hogy posztokat olvasnak vagy osztanak meg, Ennek hátterében az áll, hogy a közösségi háló hátráltatja a vállalat sikerét, teljesítményét. Amennyiben nem tudnád, hogy milyen negatív hatása van a közösségi hálónak munkavégzés szempontjából, úgy ezt a cikket mindenképpen olvasd el!

A közösségi háló fajtái

Ha közösségi hálóról beszélünk, akkor többnyire mindenki a Facebook-ra, Instagramra, Twittere és társaira asszociál. Azokra a platformokra, amelyek lehetővé teszik az emberekkel való ismerkedést, kapcsolattartást és közvetlen beszélgetést. Ezek a közösségi csatornák nyilvánosak, és akárki használhatja őket. Ez persze azt is jelenti, hogy az itt közzétett információk publikusak és mindenki láthatja őket, akinek ehhez jogosultságot biztosítunk. Többségünk csak ezeket a közösségi platformokat ismeri.

Azonban vannak olyan speciális közösségi hálók is, amelyeket kifejezetten a vállalatok számára fejlesztenek le. Ezek az úgynevezett vállalati közösségi hálók, amelyek tagjai csak és kizárólag aktív munkaállományban lévő dolgozók. Ezen hálók kinézete és használata nagyon hasonló a már fentebb említett nyilvános közösségi platformokéhoz, és funkcionalitásban se igen térnek el. Ebből fakad az a probléma, hogy bár a vállalatok azért vezetnek be saját közösségi hálót, hogy az támogassa a hatékony belső kommunikációt és a munkavállalók közötti kapcsolatépítést, mégis több kárt okozhatnak vele a szervezetnek, mint nélküle.

A továbbiakban bemutatom, hogyan akadályozza a közösségi háló a vállalatok sikerét.

1. Csökkenti a munkavállalók teljesítményét

A közösségi hálók elvonják a munkavállalók figyelmét. Olyan bejegyzéseket/közleményeket kaphatnak, amelyek vagy nem érintik őket, vagy nem adnak semmi pluszt a munkavégzésükhöz. És mégis azzal töltik a munkaidejük egy részét, hogy ezeket elolvassák és esetleg reagáljanak rá kommenttel vagy emoji-val. De, ha nem reagálnak a vállalati közösségi hálón megosztottakra, akkor is zavarják a hatékony munkavégzést. A folyamatosan bejövő üzenetek ugyanis megszakítják a munkafolyamatot. Igaz ez minden munkavállalóra vonatkoztatva függetlenül attól, hogy a dolgozó fizikai vagy szellemi munkát végez. 
2009-ben, egy felmérés során úgy találták, hogy a közösségi hálót (Facebook) engedélyező vállalatok átlagosan 1,5%-ot veszítenek a munkavállalók összteljesítményéből.  Ez a szám azóta valószínűleg csak tovább nőtt. Hiszen egyrészt “megfiatalodott” a munkaerő, másrészt a pandémia következtében azok a cégek, akik nem vezettek be kifejezetten a belső kommunikációt támogató applikációt, mint amilyen a CHEQ is, a közösségi hálókon próbáltak meg kapcsolatban maradni egymással.

2. A közösségi háló csökkenti a munkavállalók közötti interakciót

Azzal ellenben, amit a vállalatok többsége hisz, a közösségi hálók nem támogatják a kollégák közötti szorosabb kapcsolat kialakítását, vagy a hatékonyabb kommunikációt. Sőt, éppen ellenkezőleg.

Az alábbiak szerint befolyásolhatja negatívan a kollegiális kapcsolatot a közösségi háló:

  1. irigységet ébreszthet egyes  munkavállalókban az, hogy egyik-másik dolgozó bejegyzését többen kedvelik vagy kommentálják, mint a sajátját
  2. dühöt kelthet az olyan témák megbeszélése, mint az előléptetések, fizetések stb.
  3. a trollkodás nagyon könnyen átfordulhat internetes bántalmazásba, ami pszichikai megterhelést és stresszt okozhat az érintett munkavállalóban, illetve szorongást a többiekben, hogy vajon ők mikor válnak célponttá
  4. a közösségi hálók klikkek kialakulásához vezethet és táptalaját adják a pletykálkodásnak
  5. a nárcisztikus kollégák kiélhetik figyelemvágyukat, túlzásba vihetik a bejegyzések megosztását és a kommentelést, mindent elkövethetnek annak érdekében, hogy hangoztassák szavukat és magukra vonják a figyelmet – ez rendkívül zavaró és közösségromboló is tud lenni
  6. negatív megítélés érheti azokat, akik tartózkodnak a nyilvános véleménynyilvánítástól és nem aktív felhasználói a vállalati közösségi hálónak

Mindez olyan szituáció, ami mérgezi a vállalati kultúrát, és elveszi a munkavállalók kedvét attól, hogy bizonyos kollégákkal együtt dolgozzanak. És ez végső soron a teljesítményben is meglátszik. Arról nem is beszélve, hogy akár a munkaerő fluktuáció növekedéséhez is hozzájárulhat. Egy amerikai kutatás szerint ugyanis a munkavállalók 58%-a a mérgező munkakörnyezet és rossz menedzsment miatt hagyja ott a munkahelyét.

3. Alááshatja a munkáltatói imázst

Képzeld el, amint egy ideges, frusztrált munkavállalód, mérgében egy ehhez hasonló bejegyzést tesz közzé a vállalati közösségi hálón, természetesen vulgárisan fogalmazva.

“Már megint mások után kell dolgoznom, hogy mentsem, a még menthetőt. Tele van a hócipőm azzal, hogy ebben az üzemben senki nem képes tiszteségessen elvégezni a munkáját! És különben is, vehetnénk már egy normális gépet a gyárba, ami nem füstöl és nem veri ki a biztosítékot sem. Még a végén egyszer tényleg kigyullad itt rám ez az áldott jó üzem! És különben is, kit kell még mindig szobatisztaságra nevelni? A kulturált mosdóhasználatról még nem hallottál? Lehet meglepő számodra, de a közös mosdót nem csak te használod, azért közös! Hagyd magad után olyan állapotban, hogy a látványa senkinek ne okozzon rosszullétet!”

Aztán ezt a bejegyzést látva a trollok is előkerülnek, és csak öntik az olajat a tűzre. Az új munkavállalók ilyen kommunikációval találkozva, jó eséllyel azon gondolkodnak, hogy mihamarabb keressenek egy jobb munkahelyet, mert nem akarnak ilyen környezetben dolgozni.

A HR-es kollégák által gondosan felépített munkáltatói imázs, miszerint segítőkész kollégákkal, modern, biztonságos és tiszta környezetben lehet dolgozni, percek alatt szétfoszlik.

A közösségi háló nem javítja a belső kommunikációt.

4. Nehezíti a hatékony kommunikációt

A vállalati közösségi háló tulajdonképpen egy óriási kommunikációs zaj, ahol szinte kész tudomány előbányászni a munkavégzéshez fontos adatokat, tudnivalókat. Nagyon nehéz a sok érdekesnek és viccesnek tűnő, ám valójában a munkavégzés szempontjából haszontalan bejegyzések és beszélgetések között megtalálni azt, amire valóban figyelni kellene. Ezt az sem könnyíti meg, hogy kutatások szerint a rövidtávú memóriánk egyszerre 7 információt képes megjegyezni, de azt is csak kb. 20 másodpercig. 

Így szinte kizárt, hogy emlékezzünk arra, milyen fontos vállalati közleményt olvastunk a nap folyamán a vállalati közösségi hálón. A megfelelő információ hiányában pedig lassulhat a munkavégzés, a teljesítmény, de még az is előfordulhat, hogy nem a követelményeknek megfelelően végzik munkájukat a dolgozók.

5. Leterheli a HR osztályon dolgozó kollégákat

Persze, mondhatnánk, hogy odafigyeléssel és moderálással elejét vehetjük a munkáltatói imázst romboló kommenteknek és bejegyzéseknek. Vagy, hogy megakadályozhatjuk a mérgező munkakörnyezet kialakulását. Azonban ez rengeteg időt és energiát emésztene fel a HR oldaláról, ami a teljesítményükön is meglátszana. Hiszen ahelyett, hogy a fontosabb teendőikkel foglalkoznának, folyamatosan azt kellene lesniük, hogy mi zajlik a vállalati közösségi hálón.

Ráadásul ilyenkor mérlegelniük kell, hogy kitörlik-e a negatív bejegyzéseket/kommenteket annak ellenére, hogy arra már a kollégák szép számban reagáltak valamit, vagy más utat választanak a helyzet kezelésére. Nehéz megmondani, hogy ilyenkor mi a legjobb megoldás.

Kutatások és a tapasztalat is azt igazolja, hogy az emberek vagy azokra az üzenetekre emlékeznek, amelyeket utoljára láttak, vagy amelyek negatív töltetűek. Ez, már csak azért is igaz, mert a legtöbben könnyebben beazonosítjuk negatív érzelmeinket: frusztráltság, düh, fáradtság, szorongás, félelem stb., mint a pozitívakat. Így, a dühös, szitkozódó kommentekre jobban emlékszik az agyunk, mert azokkal könnyebben tudunk azonosulni kimerült állapotunk során. És ezt a negativitást nagyon nehezen lehet ellensúlyozni!

John Gottman pszichológus szerint egy negatív komment hatásának semlegesítéséhez legalább 5 pozitív megjegyzésre van szükség. Ha ez igaz, akkor a HR-nek szinte más feladata nem is lenne vállalati közösségi háló alkalmazása során, mint egész nap pozitív üzenetek írni. De bérszámfejtés, tréningek, toborzás és egyéb HR feladatok közepette ki engedheti ezt meg magának?

Arról nem is beszélve, hogy ha a HR folyamatosan pozitív üzenetek küldözgetne és moderálná, esetleg törölné a munkavállalók bejegyzéseit-kommentjeit, úgy egy idő után felmerülhet a munkavállalókban a kérdés: “Miért használjam a vállalati közösségi hálót, ha HR csak át akarja mosni az agyam és úgyse írhatok azt, amit akarok?”

Ebből a szemszögből nézve is sokkal előnyösebb, ha inkább egy irányított belső kommunikációt támogató chatbot alapú applikációt használ a vállalat, mintsem közösségi hálót. Hiszen ebben az esetben a fentebb említett problémák nem állnak fenn, mégis kétoldalú kommunikációról van szó. Sőt, hatékony belső kommunikációról, ahol a rutin HR adminisztrációs feladatok automatizálhatók.
Ha szeretnél többet megtudni arról, hogyan tehermentesíti a HR dolgozókat az irányított belső kommunikációs applikáció, és hogyan járul hozzá egy jobb vállalati kultúra kialakításához, akkor kérd INGYENES bemutatónkat.