9 hasznos olvasmány belső kommunikáció témakörben

A hatékony belső kommunikáció akár 22%-al javíthatja a munkavállalók teljesítményét. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy folyamatosan mérjük a vállalati kommunikációt. Hiszen az arról is visszajelzést ad számunkra, hogy milyen irányba módosítsunk a kommunikáción ahhoz, hogy eredményesebbek legyünk. A kommunikáció javításához azonban gyakran elengedhetetlen az önképzés, amit akár megfelelő tartalmak, könyvek olvasásával is megszerezhetünk. Ebben a cikkben 10+ könyvet ajánlok a figyelmedbe. Ezek mindegyike segíthet magasabb szintre emelni a vállalati kommunikációt.

1. The New Rules of Marketing and PR” –
David Meerman Scott

Már a nyolcadik kiadásnál tart a könyv, és folyamatosan frissül. Így egy igazán modern útmutató a marketing és PR szakemberek számára, de mindenki más számára is, aki kommunikációval foglalkozik. A nyolcadik kiadás különös figyelmet szentel a közösségi médiára és a mobil kommunikációra, valamint arra, hogyan alakult az üzleti kommunikáció a technológiai fejlődés révén.

A könyv gyakorlati és valós példákon keresztül mutatja be, hogyan érdemes  a marketing és kommunikációs stratégiát kialakítani a mai modern világban. Hogyan lehet a közösségi médiát úgy használni, hogy az a vállalat érdekeit szolgálja? Miért kell mérni a kommunikációnk eredményét? És miért kell olyan tartalmakat készíteni, amire közönségünk valóban kíváncsi?

2. „The Internal Communications Handbook” –
Steve Manning

A könyv átfogó képet ad a vállalati belső kommunikációs stratégia kialakításáról. Legújabb kiadása ráadásul olyan témákat is érint, mint a munkavállalói elköteleződés, válságkommunikáció, vagy a technológiai fejlődés belső kommunikációra gyakorolt hatása.

Steve Manning könyvében óriási hangsúlyt fektet a belső kommunikáció, valamint a vállalat általános stratégiájának és kultúrájának összehangolására. Praktikus tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogyan alakítsunk ki egy transzparens és hatékony kommunikációt a munkavállalókkal.

3. „The Seven Cs of Communication” –
Richard L. Weaver II

A könyv a kommunikáció hét alapvető elemét mutatja be, melyek: tisztaság, pontosság, konkrétság, összefüggés, összeszedettség, folyamatosság és végrehajtás. Richard L. Weaver II szerint a hatékony kommunikáció feltétele, hogy mindennek a hét kommunikációs elemnek egyszerre felelünk meg.

A könyv emellett segít kialakítani a beszédstratégiánkat, hogy megszerezzük és megtartsuk a hallgatóságunk figyelmét. Útmutatást nyújt arra is, hogyan érveljünk meggyőzően, vagy hogy milyen eszközöket alkalmazzunk a magatartás alakítására. Ilyen eszköz például az emlékeztetők vagy az összefoglalók készítése és küldés

4. „The Communications Handbook” –
Joep P. Cornelissen

A könyv az üzleti és intézményi kommunikációs környezetről szól érintve olyan témákat, mint a kommunikációs elmélet, stratégiák, kommunikációs csatornák és eszközök. A könyv gyakorlati példákon és feladatokon, illetve esettanulmányokon keresztül fejleszti az olvasók kommunikációs képességeit.

Joep P. Cornelissen kihangsúlyozza, hogy a vállalati hírnév és az employer branding kialakításához is elengedhetetlen a hatékony kommunikáció. Ehhez pedig fontos a megfelelő kommunikációs stratégia kialakítása. A könyv tehát egyfajta keretrendszert is nyújt a hatékony kommunikációs stratégiák kidolgozásához.

5. „The Communication Crisis in America, and
How to Fix It” – Christina Butler

A könyv fókuszában az aktuális amerikai kommunikációs krízis van, és elsősorban ennek kezelésére tesz gyakorlatias javaslatokat. Christina Butler a kritikus gondolkodás hiányát és a túlzott érzelmekre ható kommunikációt jelöli meg, mint a kommunikációs krízis kialakulásáért felelős tényezőket. A könyv szerzője szorgalmazza az érveken alapuló kommunikációt a bizalom kialakításának érdekében, valamint az etikus marketing és PR kommunikációt.

Noha a könyv az amerikai helyzetet mutatja be, ez számunkra is érdekes és értékes információ lehet. A könyv olvasása segíthet kialakítani a kritikus gondolkodást, és a vállalkozásunkhoz illő kommunikációt, amiben az érvek és az érzelmekre ható szavak egyensúlyban vannak.

6. „The New Employee Handbook” –
Chris Dyer

A könyv átfogó útmutatót nyújt a vállalkozások számára ahhoz, hogy egy produktív és kellemes vállalati kultúrát alakítsanak ki, ahol a munkavállalók elkötelezettek. A könyv praktikus tanácsokat oszt meg arról is, hogyan lehet a tehetségeket bevonzani és megtartani. Ennek elengedhetetlen feltétele az erős és egészséges vállalati kultúra. Chris Dyer szerint a jó vállalati kultúra nemcsak a munkaerő megtartásában és toborzásban segít, de a vállalat teljesítményét is javítja, ami pedig a vállalat sikerének kulcsa.

A könyv tippeket ad arra, hogyan építsük fel a vállalati kultúrát bizalmon, transzparencián és felelősségre vonhatóságon alapulva. Azt is kihangsúlyozza, hogy olyan munkakörnyezetet kell kialakítani, ahol a dolgozók megbecsülve érzik magukat. A könyv továbbá arra is ad gyakorlatias javaslatot, hogyan alakítsunk ki hatékony belső kommunikációs stratégiát, hogyan támogassuk a kollaborációkat és a csapatmunkákat, illetve hogyan hasznosítsuk a technológiát a kommunikációnk javításának érdekében (pl. A CHEQ-hez hasonló belső kommunikáció chatbot applikációkat).

7. The Message: The Communication Skills Book” –
Mathew McKay és Martha Davis

A könyv hasznos útmutatást nyújt mind a verbális, mind pedig a non-verbális kommunikációs készségek fejlesztésére. Olyan feladatokat és gyakorlatokat tartalmaz a könyv, amelyek javíthatják a személyes és professzionális interperszonális kapcsolatokat. Emellett segít kialakítani a hallgatósághoz illő (kollégák, ügyfelek stb.) kommunikációs stratégiát.

Minden, kommunikációval foglalkozó szakember számára javasolt olvasmány.

8. „The Social Employee” –
Cheryl Burgess és Mark Burgess

A könyv bemutatja, hogyan lehet a közösségi média erejét arra használni,

  • hogy megerősítsük a pozitív munkáltatói imázst 
  • hogy megtartsuk a tehetségeket és bevonzzuk őket

Gyakorlatias tanácsok és esettanulmányok várják a könyv olvasóját. A könyv emellett támogatja az olyan közösségi média használati előírások kialakítását is, amelyek arra ösztönzik a munkavállalókat, hogy a vállalat nagykövetei legyenek a közösségi hálón. Ugyanakkor a könyv arra is kiterjed, hogyan kell hatékonyan kezelni és használni a közösségi médiát krízishelyzetekben.

9. „Leadership Communication” – Deborah Barrett és Marsha W. Beckett

A könyv középpontjában a kommunikáció, mint hatékony vezetői eszköz szerepel. Segít kialakítani a vezetői kommunikációs stratégiát, magasabb szintre emelni a kommunikációs készségeket, és erős kapcsolatokat építeni a dolgozók között. Mindez hozzájárul egy pozitív hangulatú vállalati kultúra kialakításához.

A könyvet nemcsak kommunikációs szakembereknek javasolt elolvasni, de minden vezető beosztást betöltő személynek is. Hiszen a jól kommunikáló vezetőre hallgatnak a beosztottai, megfelelően tudja motiválni őket és pozitívan alakítani a munkahelyi magatartást. Az olvasó ugyanis elsajátíthatja belőle a kifinomult és hatékony kommunikáció alapjait.

Bónusz: Belső kommunikációs stratégiával az elkötelezett munkavállalókért 

Minthogy tisztában vagyunk azzal, hogy milyen fontos a belső kommunikáció a vállalati működés szempontjából, mi is összeállítottunk egy rövid e-book-ot a témában. Az e-book célja, hogy támogatást nyújtson a vállalaton belüli párbeszédek stratégiai megtervezéséhez, és segítsen hatékonyabbá tenni azt. Az e-bookért KATTINTS IDE!

Remélem, a könyvek neked is segítenek fejleszteni a belső kommunikációdat, és kialakítani egy olyan kellemes légkörű vállalati kultúrát, ahol a tehetséges, jó munkaerő is szívesen megmarad.