Munkahelyi figyelemzavar- így tartsd meg a munkavállalók fókuszát

A figyelemzavar (ADHD) egy gyakori mentális-egészségi állapot, amit általában már gyermekkorban diagnosztizálnak, azonban sokan csak felnőtt korban jönnek rá, hogy ilyen jellegű kihívással kell nap, mint nap megküzdjenek. A munkahelyi figyelemzavar rendkívül megnehezíti a hatékony munkavégzést, sőt néha munkahelyi balesetekhez is vezethet kékgalléros munkakörben. Éppen ezért fontos megtanulnod ezt hatékonyan kezelni, és olyan munkakörnyezetet teremteni, ami segít megtartani a dolgozók fókuszát.

Honnan tudhatod, hogy egy munkavállaló ADHD-val küzd?

Ha egy munkavállalód rendszeresen elkésik a munkából, nem tudja határidőre teljesíteni a feladatait, nehézséget jelent számára befejezni a munkáját, vagy nehezére esik kijönni a kollégáival, akkor ez lehet annak a jele, hogy a munkavállaló ADHD-val küzd. A munkahelyi figyelemzavar hatására nehezére esik beilleszkedni a munkaközösségbe, és az elvártak szerint teljesíteni. Ezért az sem ritka, hogy az ADHD-s felnőtteket gyakran elbocsátják, de legalábbis mellőzik őket előléptetésekkor.

A munkahelyi figyelemzavar okai

Az ADHD egy mentális állapot, vagyis ideális körülmények között nem jelentkezik, és így problémát sem jelent a mindennapok során. Azonban vannak olyan helyzetek, amelyek felerősítik és kihozzák az emberből ezt az állapotot.

  1. Unalom –  amikor nagyon monoton vagy a dolgozó számára roppant unalmas feladatot kell teljesíteni, a figyelemzavarral küzdő kolléga mással is el kezd foglalkozni mentálisan pl.: mit beszélnek körülötte mások, milyen az időjárás, mit vásárol majd a boltban stb.
  2. Zavaró tényezők – vannak belső és külső tényezők is. Előbbi esetében a munkavállaló saját magát kezdi el szórakoztatni egy gondolattal, utóbbi esetére pedig egy jó példa lehet az is, amikor a vállalati belső közösségi hálón követi aktív figyelemmel azt, hogy melyik kolléga kivel élcelődik és melyik a legviccesebb pandás videó, amit megosztottak

Egyéb munkahelyi ADHD-ra utaló jelek 

  1. Extrém feledékenység– elfelejt feladatokat, határidőket és felelősségeket
  2. Hiperaktivitás–  képtelen hosszabb ideig nyugton ülni/állni és a feladatát végezni
  3. Impulzivitás– meggondolatlanul hoz döntéseket akár nagyobb kérdésekben is pillanatok alatt
  4. Nem tudja kezelni az emberi kapcsolatokat- nagyon nyersen fogalmaz, félbeszakítja a munkatársakat vagy meg sem hallgatja azok mondandóját
  5. Nem tudja beosztani az idejét- ezért nem tud elkészülni a feladataival időben
  6. Amennyiben lehetősége nyílik rá, félreteszi a feladatait és halogatja azokat.

Tippek a munkahelyi figyelemzavar csökkentésére

Az alábbiakban olyan tippeket olvashatsz a munkahelyi figyelemzavar leküzdésének céljából, amelyeket első sorban a fizikai munkavállalóid esetében érdemes alkalmaznod. Az irodai alkalmazottak esetében, akik maguk dönthetnek arról, hogy mikor tartanak egy kis pihenőt, érdemes más praktikákat bevetni. Erre azonban most nem tér ki a cikk tekintve, hogy a fókuszunkban a kékgalléros dolgozók vannak.

1. Tartsatok gyakrabban pihenőt

A gyárakban és üzemekben dolgozók csak akkor tehetik félre a munkát, ha szünet van. Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy a figyelmük nem kalandozhat el, és teljes egészében a feladatukra fókuszálnak. Igenis előfordulhat, hogy másra figyelnek, mint amire kellene és ennek hatására egy gép lekapja az ujjpercüket, ami pánikhoz és káoszhoz vezethet az üzemben.

A gyakoribb rövid szünetek, jobb hatással vannak az elmére, mint a ritkább hosszabb szünetek.

Ha a munkavállaló tudja, hogy minden 1-2 órában (akárcsak az iskolában) lesz 10 perc pihenője, amikor azzal foglalkozhat az elméje amivel szeretne, esetleg sétálhat vagy levegőzhet egyet, elmehet a mosdóba, rágyújthat stb. akkor sokkal valószínűbb, hogy a munkavégzés során a feladatra figyel más helyett. Ez a teljesítményét is javítja és a munkahelyi balesetek számát is csökkentheti.

2. Csökkentsd a kommunikációs zajt

Fontos, hogy kapcsolatban maradj a munkavállalókkal, ezért mindenképpen szükség van egy vállalati belső kommunikációs eszközre. Azonban nem mindegy, hogy ez egy közösségi hálóra hasonlító platform, ami hozzájárul a munkahelyi figyelemzavar felerősítéséhez, vagy épp ellenkezőleg olyan eszköz, ami támogatja a munkahelyi fókuszt.

A CHEQ olyan vállalati belső kommunikációt segítő applikáció, ami lehetővé teszi ugyan a kétirányú diskurzust a munkáltató és munkavállalók között, azonban szabályozza, hogy ki kinek/kiknek küldhet üzenetet. Önmagában már ez egy információs szűrő, ami kivédi azt a helyzetet miszerint jelentéktelen üzenetekkel foglalkozzon napközben a munkavállaló, ám ugyanakkor biztosítja, hogy a fontos vállalati üzenetek mindenkihez eljutnak, ezáltal is előmozdítva a munkavállalók hatékony összehangolását a termelékenység növelése érdekében.


Tudj meg többet a CHEQ-ről és kérj egy ingyenes bemutatót!